Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 20, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

ЕК подгони и Airbnb за защитата на потребителите

ЕК подгони и Airbnb за защитата на потребителите
Miglena Ivanova

Европейската комисия (ЕК) е поискала от американската компания Airbnb да приведе общите си условия в съответствие с правилата на Европейския съюз (ЕС) за защита на потребителите и да осигури прозрачност при представянето на цените, става ясно от съобщение на институцията.

Броят на потребителите, които резервират онлайн своето ваканционно настаняване, расте, а секторът предоставя множество нови възможности за туристите, пояснява еврокомисарят на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова във връзка с искането.

“Популярността обаче не може да е оправдание за неспазването на правилата на ЕС за защита на потребителите. Потребителите трябва да могат да разбират лесно за какво заплащат и колко се очаква да заплатят за услугите, както и да се ползват от справедливи правила, например във връзка с анулирането на настаняване от страна на собственика”, казва тя.

ЕК смята, че редица клаузи от общите условия и начинът, по който се представят цените на Airbnb, не са в съответствие с Директивата за нелоялните търговски практики, Директивата относно неравноправните клаузи в потребителските договори и Регламента относно компетентността по граждански и търговски дела.

Компанията трябва да представи предложенията си за промени до края на август. След това регулаторите на ЕС ще ги анализират. Резултатите от анализа ще определят дали няма да се стигне и до други действия, например глоба и съд.

Тагове

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.