Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 27, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

ЕС започна преговори с Нова Зеландия за търговско споразумение

ЕС започна преговори с Нова Зеландия за търговско споразумение
Miglena Ivanova

Европейският съюз (ЕС) и Нова Зеландия започнаха преговори за търговско споразумение, съобщават от Европейската комисия (ЕК).

Преговорите стартираха в новозеландската столица Уелингтън, където е еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. Тя се срещна с министъра на търговията на Нова Зеландия Дейвид Паркър.

Преговорите ще имат за цел да се премахнат пречките пред търговията със стоки и услуги, както и да се изготвят търговски правила, с което да се улесни търговският обмен и да се осигури неговото устойчиво развитие, посочва се в съобщението.

Комисията припомня, че преди дни Брюксел стартира преговори за търговско споразумение и с Австралия. Преди това приключиха преговорите с Мексико, Япония и Сингапур. През миналата година влезе в сила търговското споразумение между ЕС и Канада.

Първият официален кръг от преговорите между екипите от преговарящи на ЕС и Нова Зеландия ще се проведе от 16 до 20 юли в Брюксел.

Двустранният търговски обмен на стоки между ЕС и Нова Зеландия достига 8,7 млрд. евро през 2017 г.

По-голямата част от износа на ЕС за Нова Зеландия се формира от отраслите за производство на промишлени стоки, като транспортно оборудване, машини и апарати, а също химикали, пластмаси, храни и услуги. Освен това (по данни за 2016 г.) е регистриран търговски оборот в размер на 4,4 милиарда евро в сектора на услугите.

За Нова Зеландия ЕС е третият най-голям търговски партньор, като споразумението би увеличило търговията със стоки с почти 50 на сто.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.