Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 18, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

ЕК извади България от списъка с държавите с прекомерни макроикономически дисбаланси

ЕК извади България от списъка с държавите с прекомерни макроикономически дисбаланси
Miglena Ivanova

Европейската комисия (ЕК) публикува националните доклади за 2018 г. за напредъка на държавите членки в изпълнението на специфичните препоръки на Съвета на ЕС от 2017 г. и включващ задълбочени прегледи относно предотвратяването и коригирането на макроикономическите дисбаланси.

Според прегледа на ЕК България продължава да изпитва дисбаланси, които вече не се оценяват като прекомерни, като степента е деескалирана с една категория. Това се дължи основно на постигнатия стабилен икономически растеж, подобрените условия на пазара на труда, добрите фискални резултати, насочени за преодоляване на икономическите и социални предизвикателства и подобрената устойчивост на финансовия сектор, посочват от Министерството на финансите.

Комисията отбелязва, че са необходими по-нататъшни действия за справяне с някои уязвимости във финансовия сектор, за намаляване на размера на дълга на частния сектор, продължаване на реформата за усъвършенстване на рамката по несъстоятелността, както и за преодоляване на някои структурни предизвикателства на пазара на труда, в системата за социална защита и в тези на образованието и здравеопазването.

В отговор на идентифицираните от Комисията рискове България ще предприеме необходимите действия и мерки на политиката, които ще бъдат представени в актуализацията на Националната програма за реформи за 2018 г. и в Конвергентната програма (2018-2021 г.), посочват от ведомството.

Освен България от списъка с държавите от ЕС с прекомерни макроикономически дисбаланси са премахнати още Франция, Португалия и Словения. В групата на страните с прекомерни дисбаланси остават само Хърватска, Кипър и Италия, която в момента се тресе и от политическа криза след противоречивите резултати от изборите в неделя (4 март), които бяха спечелени от популистките партии.

Конкретно за България ЕК подчертава, че финансовият сектор укрепва като цяло, но някои уязвимости остават. Отбелязва се подобряването на банковия и небанковия надзор, както и законодателната рамка. Допълнителен мониторинг обаче е необходим за пенсионния сектор, където остава проблемът с концентрацията на активи на неликвидния местен пазар и инвестициите в свързани лица.

Тревога продължават да будят и високите нива на частния дълг. Бави се и реформата на рамката на несъстоятелността, която е една от най-тромавите в ЕС и още не функционира нормално.

Остават и структурните проблеми на пазара на труда.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.