Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | August 13, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

ЕБВР очаква БВП на България да се свие с 5% през 2020 г. заради коронакризата

ЕБВР очаква БВП на България да се свие с 5% през 2020 г. заради коронакризата

Икономиката на България ще се свие с 5% през тази година заради коронакризата, прогнозира Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Банката очаква бързо възстановяване и ръст на брутния вътрешен продукт на страната ни от 4 на сто през 2021 г., посочва се в актуализираната и макроикономическа прогноза.

Очакванията на ЕБВР за икономическия спад през тази година са по-оптимистични в сравнение с прогнозата на Европейската комисия (ЕК) - -7,2% за тази година. Банката обаче е по-песимистично настроена в сравнение със Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ), които прогнозират спад от, съответно, 3,7% и 4% за тази година.

В последното издание на Регионалните икономически перспективи на ЕБВР се посочва, че „значителният спад в потреблението на услуги и стоки за дълготрайна употреба ще засегне особено малките и средните предприятия“.

Спадът на търсенето ще има най-силен ефект върху българската икономика, тъй като търговията на дребно и други пряко засегнати услуги представляват почти 25 на сто от БВП.

Забавянето на износа на стоки, като се има предвид по-ниското търсене в световен мащаб, и отлагането на инвестициите на фона на повишената несигурност и мечите пазарни настроения ще се отразят и върху икономиката.

ЕБВР подчертава, че силно засегнат от кризата ще е туристическият сектор, който допринася за около 10% от БВП на България. Увеличените държавни разходи за подкрепа ще са смекчаващ фактор за кризата.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.