Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 27, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

ДФ „Компас Глобъл Трендс“ отчете доходност от 2.69% за февруари

ДФ „Компас Глобъл Трендс“ отчете доходност от 2.69% за февруари
Alexandra Fileva

Към края на февруари цената на един дял от ДФ „Компас Глобъл Трендс“ достигна 1.0825 лв., приключвайки месеца с ръст от 2.69%. Няколко от водещите световни индекси отчетоха нови исторически върхове, като в резултат на оптимизма на финансовите пазари технологичният индекс NASDAQ повиши стойността си с 3.75%, широкият индекс S&P 500 нарасна с 3.72% и индустриалният Dow Jones с 4.77%. Европейските индекси също приключиха месеца на зелена територия с ръст на немския DAX от 2.59% и на лондонския FTSE от 2.31%.

През февруари бяхме свидетели на заседанията на някои от водещите централни банки. На заседанието на Федералния резерв на САЩ (ФЕД) в началото на февруари липсваше ясен сигнал относно бъдещия ход на паричната политика на САЩ. По-късно през месеца обаче в изявлението си пред Конгреса председателят на ФЕД Джанет Йелън подчерта наличието на добри данни за пазара на труда, нарастващ инфлационен натиск, както и подкрепата си относно последната финансова регулация на президента Тръмп и потенциала за по-висок ръст, задвижен от фискалната политика. Съответно към края на месеца пазарът оцени вероятността от повишаване на лихвите през март на 80%, като наличието на силни данни за пазара на труда ще се смята за почти сигурен знак за действие от страна на ФЕД.

В Европа след последното заседание на Европейската централна банка (ЕЦБ) през януари инвеститорите все още са в очакване за повече подробности относно бъдещия ход на паричната политика в еврозоната по време на предстоящото заседание на 9 март.

През февруари заседание проведе Английската централна банка (АЦБ), на което стана ясно, че основният лихвен процент и размерът на програмата за изкупуване на активи остават непроменени. Съобщена беше и новата прогноза за 2.0% ръст на БВП на Великобритания през 2017 – повишение спрямо предишната прогнозата от ноември за 1.4% ръст. Но фокусът беше към резултатите на компаниите за последното тримесечие на 2016 година.

В продължилия и през февруари отчетен сезон в САЩ мнозинството от компаниите, които вече публикуваха резултати за изминалото тримесечие, изненадаха с по-високи печалби, като по-малка част успяха да задминат очакванията за генерирани приходи през периода. Към края на месеца почти всички компании от портфолиото на ДФ „Компас Глобъл Трендс“ публикуваха финансовите си резултати за изминалото тримесечие. Сред компаниите с най-голям принос за поскъпването на дяловете на фонда бяха:

  • Gogo Inc. (+17.57% в лева) Компанията, предлагаща Wi-Fi услуги по време на полет, отчете 16% ръст на приходите през последното тримесечие спрямо същия период миналата година. Новият модем на компанията осигурява връзка с интернет с по-висока скорост при по-ниски разходи, позиционирайки Gogo сред лидерите във все по-конкурентната индустрия. Последните прогнози на мениджмънта на компанията са доста оптимистични, като предполагат постигане на поставените оперативни цели година по-рано спрямо първоначалните прогнози.
  • Vipshop Holdings. (+16.64% в лева). Платформата за продажба на луксозни стоки в Китай впечатли инвеститорите с 36% ръст на приходите на годишна база в резултат на нарастващия брой потребители и обема поръчки на отделните клиенти. Компанията отчита над 50 млн. уникални потребители и предлага с отстъпка в цената продуктите на повече от 5 хил. водещи марки. Инвестициите с цел все по-качествено обслужване на клиентите позволяват на компанията да запази конкурентна позиция в бързо развиващата се електронна търговия.
  • Apple Inc. (+14.57% в лева). Поради факта, че технологичният гигант публикува финансовите си резултати за последното тримесечие в последния ден на януари, положителните реакции от страна на инвеститорите се отразиха в цената на акциите на компанията през февруари. Рекордните за компанията 78 млрд. долара приходи, генерирани в рамките на едно тримесечие, подхраниха очакванията са завръщането към позитивен тренд на финансовите резултати.
  • Fortinet Inc. (+13.97% в лева). След като публикува по-високи резултати от очакванията на анализаторите заедно с впечатляваща прогноза за резултатите през следващото тримесечие и предстоящата година, цената на акцията на Fortinet достигна нов 52-седмичен връх от 38.33 долара. Компанията предлага услуги, свързани с мрежова сигурност, като технологичните предимства на продуктите и подобреното управление на продажбите се отразиха в 26% ръст на приходите през 2016 година.
  • American Tower Corp. (+12.56% в лева), отдаваща под наем площи на телекомуникационни компании, като ключова за добрите резултати през последното тримесечие на 2016 година е географската експанзия в Азия, Латинска Америка и Европа. През последния отчетен период компанията реализира 20% ръст на приходите, с което значително изпреварва преките си конкуренти. Разширяването на обема площи, които компанията предлага, заедно с непрекъснатото подобряване на инфраструктурата осигуряват на компанията стабилна основа растеж и занапред.

Сред компаниите в портфолиото на ДФ „Компас Глобъл Трендс“ най-голямо негативно процентно изменение в стойността на акциите си през месеца отчете социалната мрежа Twitter (-9.17% в лева). От една страна, компанията разочарова инвеститорите, отчитайки спад в приходите от реклами, а от друга страна, показа подобрен контрол на разходите и развиване на възможностите за видео споделяне.

Конкуренцията в лицето на лидера сред социалните мрежи Facebook и новите платформи, борещи се за вниманието на потребителите, създават постоянни трудности на компанията да се върне към ускорен ръст на приходите. В същото време познатото име и вече натрупаната потребителска база все пак носят потенциал за бъдещото развитие на компанията, както и вероятност да бъде придобита от някой от технологичните гиганти, с което цената на акциите да достигне по-благоприятни нива за изход.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.