Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | June 3, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

ЕС предприема нови мерки срещу измамите с ДДС

ЕС предприема нови мерки срещу измамите с ДДС

Нов инструмент ще даде възможност на държавите от Европейския съюз (ЕС) по-бързо да установяват подозрителни действия и да реагират своевременно срещу измами с ДДС.

Инструментът за анализ на операциите в мрежа (TNA) влиза в действие, след като журналистически разследвания за пореден път разкриха огромните загуби на постъпления за държавните бюджети, причинени от измамите с ДДС, при които престъпни групи се облагодетелстват за сметка на честните данъкоплатци, пише economy.bg.

Комисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси заяви: Престъпните схеми за измами с ДДС понастоящем са един от най-сериозните проблеми в областта на публичните финанси. Неговото изкореняване следва да бъде основен приоритет на правителствата от ЕС.

Дадена измама с ДДС може да се извърши буквално за секунди, затова е още по-важно държавите членки да имат инструменти, с които да могат да реагират възможно най-бързо и ефективно. TNA, който държавите членки използваха за първи път, ще осигури на данъчните органи в държавите членки бърз и лесен достъп до информация за трансгранични операции, което на свой ред ще ускори вземането на съответни мерки, в случай че бъде заподозряна измама с ДДС.

Проектираният съвместно от държавите членки и Комисията TNA ще даде възможност за засилване на сътрудничеството и в рамките на мрежата на ЕС от експерти по борба с измамите (Eurofisc), що се отнася до съвместните анализи на информация, с цел възможно най-бързо и ефективно установяване и разкриване на верижни измами с ДДС. Това на свой ред ще активизира сътрудничеството и обмена на информация между националните данъчни служители, като по този начин длъжностните лица на Eurofisc ще могат да съпоставят информацията с регистрите за съдимост, базите данни и информацията, с която разполагат Европол и OLAF (Европейската служба за борба с измамите), както и да координират разследвания в трансграничен мащаб.

ДДС е основен и все по-важен източник на приходи за държавите членки на ЕС. През 2015 са събрани над 1 трилион евро, което представлява 7% от БВП на ЕС. Един от собствените ресурси на ЕС също се основава на ДДС. Като данък върху потреблението той е една от формите на облагане, благоприятстващи в най-голяма степен растежа.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.