Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 22, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Компаниите ще могат да съхраняват търговски данни навсякъде в ЕС

Компаниите ще могат да съхраняват търговски данни навсякъде в ЕС
Miglena Ivanova

Държавите членки на Европейския съюз (ЕС) вече няма да имат право да ограничават компаниите при избора им на географското местоположение за съхраняването или обработката на търговските им данни.

Съветът на ЕС одобри днес предложението за намаляване на пречките пред свободното движение на нелични данни в Общността. Изключение ще се прави само ако данните са важни за обществената сигурност, пише economic.bg.

Националните власти в ЕС ще запазят достъпа си до данните дори когато те се съхраняват в друга държава. Достъп до данните може да бъде необходим, например, за целите на законодателството или надзора.

Новите правила целят да насърчат основаната на данни икономика и развитието на нови технологии, например трансграничните самостоятелни системи и изкуствения разум.

Очаква се промяната да подкрепи конкурентоспособността на Европа. Свободният поток на данни е особено важен за икономическия растеж и създаването на работни места и ще осигури повече гъвкавост на европейските компании. Те ще могат да избират най-подходящия за тях доставчик на компютърни облачни услуги.

С днешното гласуване в Съвета на ЕС приключва законодателната процедура на първо четене. Европейският парламент гласува становището си през октомври. Предстои ЕП и Съветът да подпишат документа в средата на ноември и след това той да бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС.

Правилата ще се прилагат пряко във всички държави от ЕС шест месеца след датата на публикуването.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.