Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | November 26, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

България ще получи 1,46 млн. евро по Механизма за свързване на Европа за проекти за киберсигурност

България ще получи 1,46 млн. евро по Механизма за свързване на Европа за проекти за киберсигурност

България ще получи 1,46 млн. евро по Механизма за свързване на Европа за реализация на 4 проекта за киберсигурност.

Това нарежда страната ни на второ място сред 17-те държави, които ще получат средства за засилване на капацитета на ЕС за справяне с кибератаки и инциденти, съобщават от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).

Избраните 33 проекта са на стойност 11.4 милиона евро, посочва българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел, в чийто ресор е въпросът за киберсигурността на ЕС.

Операторите на основни услуги, каквито са електрическите и газовите компании, летищата, водоразпределителните дружества и националните компетентни власти за киберсигурност, са сред получателите на тези средства.

ЕК предоставя 7,5 млн. евро за финансиране на екипите за реагиране при инциденти с компютърна сигурност, като 3 млн. евро ще бъдат за финансиране на операторите на основни услуги, а 200 хил. евро ще са за националните компетентни органи.

Получателите трябва да придобият необходимите инструменти, знания и умения, които да помогнат за прилагането на Директивата за мрежова и информационна сигурност (НИС) и да се засили сътрудничеството на европейско ниво. Например, някои от проектите предвиждат създаването на оперативни центрове за сигурност, други целят развитие на уменията на хората, а целта на трети е да адаптират своите инструменти за докладване на кибер инциденти на европейско ниво.

Споразуменията за получаването на средствата ще се подпишат през есента, а изпълнението на проектите ще започне в края на 2019 г.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.