Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | December 6, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

До края на годината стартира европейската програма “Черноморски басейн 2014 – 2020”

До края на годината стартира европейската програма “Черноморски басейн 2014 – 2020”
Alexandra Fileva

Европейската програма "Черноморски басейн 2014 - 2020", по която могат да бъдат подавани проекти от 10 държави, сред които и България, предстои да стартира до края на годината. За целта са отделени над 56 млн. евро, които ще бъдат разпределени между партньорски проекти от най-малко три държави. Проектите целят да насърчават бизнеса, туризма, търговията и опазването на околната среда в района на Черно море, а възможните кандидати са местни власти и неправителствени организации.

До края на годината ще започне първият прием на проекти по европейската програма "Черноморски басейн 2014 - 2020", съобщи в Бургас министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която участва във форум на високо равнище за развитие на Черноморския регион.

Одобрената от ЕК през миналата година програма "Черноморски басейн" ще финансира съвместни инициативи за насърчаване на бизнеса и предприемачеството в няколко различни области. Така например едната цел е насърчаване на туризма, като например са допустими проекти за пускане на пазара на съвместни туристически продукти от няколко държави в региона. Ще се насърчават още черноморски проекти за подкрепа на търговията, селското стопанство и екологията според приоритетите на програмата.

Възможните кандидати от страната са местни власти и неправителствени организации от Североизточна и Югоизточна България, а партньорите могат да бъдат от Румъния, Русия, Украйна, Турция, Грузия, Молдова, Азербайджан, Армения и Гърция. Програмата се финансира от Европейския фонд за регионално развитие, европейските инструменти за съседство и за предприсъединителна помощ, както и национално съфинансиране от държавите. Според правилата за българските участници в проекти е осигурено национално съфинансиране от 8% от държавния бюджет.

Източник: Капитал.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.