Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | September 20, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Един коментар

Цените на жилищата отчитат двуцифрен ръст през втората половина на 2016 г.

Цените на жилищата отчитат двуцифрен ръст през втората половина на 2016 г.

Брокери на имоти отчитат двуцифрен ръст в търсенето и на цените на имотите в България за първи път от 10 години насам.

През втората половина на 2016 г. цените на жилищата у нас са се повишили с 12%, показват данни на Сдружението „Брокери на имоти“, една от двете представителни организации на агенциите посредници на пазара.

В столицата средната цена на един квадратен метър жилищна площ достига 1 000 евро, обясни председателят на сдружението Илиана Василева. Очаква се цените през тази година да се задържат високи и да продължат да растат в най-търсените категории имоти

Според нея най-много се търсят по-малки апартаменти до 60 кв.м заради засиления интерес към имотите за инвестиция. Младите семейства предпочитат двустайни или тристайни апартаменти и в зависимост от финансовото им състояние те са готови да живеят и в по-крайните квартали, поясни тя.

Според Василева с цел инвестиция се търси предимно тухлено ново строителство в райони, в които отдаването под наем става бързо и лесно. Тези имоти биха увеличили цената си и в бъдеще, при евентуална препродажба.

Банковата политика по лихвите е факторът, преобразил пазара на имоти буквално за месеци, коментира още Василева. Пазарът е толкова активен, че вече се говори за дефицит на предлагането дори и в по-високия сегмент от пазара, допълни тя.

Новите строителни проекти се опитват да отговорят на търсенето, като около една четвърт от купувачите осъществяват сделки в процес на строителството („на зелено“).

Коментари

  1. Платена, фейк “новина”.
    Брокерите неуморно пишат глупости през няколко месеца, след което официалната статистика демонстрира нулеви нива, като за 2016 има дори спад.
    Факт е, че няма голям пазар, но това е заради липса на купувачи, а не заради това, че имало криза на имотния пазара, защото хората се избиват, а строители не смогват.
    Трудно е за вярване, колко лесно хората се манипулират, а сайтовете си копират лъжливите новини.
    Критично мислене, бе хора. Критично.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.