Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | June 4, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

БВП на България отчита най-слабия си ръст от 2014 г. насам през първото тримесечие

БВП на България отчита най-слабия си ръст от 2014 г. насам през първото тримесечие

Въпреки че разпространението на коронавируса и предприетите мерки не повлияха значително на икономическите резултати през януари и февруари, въздействието на пандемията върху българската икономика за първото тримесечие на 2020 г. е сериозно, става ясно от първоначалните данни на НСИ.

Брутният вътрешен продукт на България нарасна с 2,4% на годишна база през първото тримесечие на 2020 г., след ръст от 3,1% през предходното тримесечие, показа предварителната оценка на статистиката. Това е най-бавният темп на разрастване от третото тримесечие на 2014 г. На тримесечна база икономиката се разраства с 0,3 процента, най-малко от първото тримесечие на 2014 г., в сравнение с ръст от 0,8 процента през предходния период, пише Investor.bg.

През последното тримесечие на 2019 г. ръстът бе 3,1%.

Вероятно това е само началото от ефектите на отслабване на крайното потребление, което заема основен дял в БВП,  още преди коронакризата реално да засегне световната икономика, включително и българската.

Мрачните перспективи бяха подчертани от прогнозата на Европейската комисия от 6 май за безпрецедентния срив от 7,4% на икономиката в Европейския съюз за тази година, най-лошата рецесия в неговата история. Дори тази страшна прогноза предполага, че вирусът ще се държи под контрол, докато страните членки постепенно премахват блокирането.

На годишна база в края на първото тримесечие крайното потребление регистрира положителен икономически растеж от 4,1%. Бруто образуването на основен капитал обаче отчита спад от 5,3% през първото тримесечие на 2020 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година. Износът на стоки и услуги се увеличава с 1,1%, докато вносът на стоки и услуги намалява с 0,6%.

В номинално изражение БВП достига 25,146 млрд. лв. в края на март.  Реализираната добавена стойност през първото тримесечие на  годината е 21,481 млрд. лв. Традиционно най-голям дял от БВП заема крайното потребление (84,9%), което в стойностно изражение възлиза на 21,346 млрд. лв.

През първото тримесечие на 2020 г. бруто капиталообразуването е 3,649 млрд. лв. и заема 14,5% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е положително.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през първото тримесечие на 2020 г. принос за регистрирания икономически растеж по сезонно изгладени данни спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г. има увеличението на износа на стоки и услуги с 0,1%.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.