Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | July 24, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

България е 63-та в света по защита на правото на собственост

България е 63-та в света по защита на правото на собственост
Miglena Ivanova

България е на 63-то място от 125 държави по защита на правото на собственост, съобщават от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Спрямо резултатите от миналата година страната ни отбелязва лек ръст, който се дължи на тазгодишното включване на индикатора „регистрация на собственост” (в категорията, измерваща защитата на правото на физическа собственост). По този критерий страната ни получава най-висока оценка.

България обаче запазва изключително незадоволителното си ниво на защитата на правото на собственост, като в класацията е изпреварена от страни като Гана, Тринидад и Тобаго, Оман.

Най-ниска оценка получаваме в категорията „правна и политическа среда“ - 4,6 точки. Това доказва, че в България липсват независимост на съдебната власт, върховенство на закона, политическа стабилност и контрол над корупцията.

По отношение на правото на физическа собственост оценката ни е 6,1 точки. Нараства индикаторът за достъп до заеми, който следва възстановяването на кредитната активност и по никакъв начин не показва някакви усилия на управляващите. Тук са и нововключените данни за регистрацията на собственост, при който България получава най-високия си резултат (9,3 точки).

По право на интелектуална собственост получаваме 5,5 точки. Слабата защита на интелектуалната собственост и широкоразпространеното пиратство продължават да са сред големите проблеми в страната. В тази категория е и индикаторът с най-висок ръст (цяла единица), а именно патентната защита, което вероятно отразява промените в Закона за патентите и Закона за марките през 2017 г.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.