Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | September 15, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Министерството на финансите очаква почти 3 млрд. лева бюджетен излишък към край на май

Министерството на финансите очаква почти 3 млрд. лева бюджетен излишък към край на май
Miglena Ivanova

Министерството на финансите очаква почти 3 млрд. лева бюджетен излишък към край на май, показват предварителните оценки за изпълнението на консолидираната фискална програма.

Приходите и помощите към края на май възлизат на малко над 18,7 млрд. лева, което е 42,7% от годишния разчет, съобщават от пресслужбата на ведомството. Разходите, включително и вноската в бюджета на ЕС, са малко над 15,7 млрд. лева, което е 35,4% от годишния бюджет.

Вноската в бюджета на ЕС, изплатена към 31 май, е малко под 600 млн. лева.

Окончателните данни за изпълнението на бюджета към април показват, че бюджетният излишък е почти 2,7 млрд. лева. Той се формира от излишък по националния бюджет в размер на малко над 2,5 млрд. лева и излишък по европейските средства в размер на 134,6 млн. лева.

Постъпилите приходи и помощи към края на април са в размер на малко под 12 млрд. лева. От преки данъци са малко под 2,5 млрд. лева, от косвени данъци са малко над 5,6 млрд. лева, от ДДС – почти 3,8 млрд. лева, от акцизи – 1,7 млрд. лева, и от мита – 76,9 млн. лева.

Неданъчните приходи са малко под 2,5 млрд. лева, а приходите от помощи – 762,1 млн. лева.

Разходите възлизат на малко под 12,5 млрд. лева, като от тях нелихвените разходи са 11,557 млрд. лева. Вноската в бюджета на ЕС към края на април е 536,6 млн. лева.

Фискалният резерв възлиза на 10,62 млрд. лева.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.