Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 20, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Австрийската компания BT Invest е продала дела си в “Булгартабак холдинг”

Австрийската компания BT Invest е продала дела си в “Булгартабак холдинг”
Miglena Ivanova

Едно ниво във веригата на собственост на "Булгартабак холдинг" изчезва - така накратко може да се опишат обявените от публичната компания сделки от 12 юли. Доскорошният мажоритарен акционер в холдинга - австрийското BT Invest, е продал всичките си останали акции и вече не притежава дял. А купувачи сa двете лихтенщайнски дружества-съакционери в BT Invest - Woodford Establishment и Stiga Anstalt.Целта на операцията не е обявена, по аналог с предишни акционерни промени в контролирания от Делян Пеевски холдинг. Възможно обяснение за изчезването на компанията, подписала приватизационния договор за "Булгартабак", е избягване на неустойки към българската държава. Или ликвидация на цигарения холдинг след отделяне на страничните активи като "Техномаркет" и имоти, пише capital.bg.

Поредната рокада

Според обявените сделки BT Invest е продал 2 431 183 акции или точно 33% на Woodford Establishment. Това е прагът, над който ако нов акционер придобие дял е длъжен по закон да отправи търгово предложение и вероятно затова и пакетът е разбит. Така останалите 1 086 595 акции (близо 14.75%) са прехвърлени на Stiga Anstalt и вече BT Invest не притежава и акция в "Булгартабак". Такива обеми книжа не са минавали през пода на борсата, което означава че сделките са сключени през инвестиционен посредник и съответно цената не е известна.

Справка в австрийския регистър не показва промени в компанията, като тя продължава да е с два акционера с по 50% - посочените по-горе лихтенщайнски офшорки. Така че реално BT Invest продава дела си на дружествата нагоре по веригата на собственост и излиза. За самите Stiga и Woodford няма данни чия собственост са, но се предполага че са контролирани от депутата Делян Пеевски.

От приватизацията на 79.8% от капитала на "Булгартабак" до края на миналата година BT Invest не беше променяла дела си, като рокадите се извършваха над нея. През декември 2017 г. тя продаде на един от големите акционери, който също се свързва с Делян Пеевски, TI Holding Fze (новото име на TGI Middle East Fze) пакет от 13.98% от акциите на "Булгартабак" и така делът й нарасна до 26.20%. Няколко дни след това обаче TI продаде пакета на друга дубайска компания - Lawand General Trading Fze с печалба от около 30 млн. лв. В началото на 2014 г. BT Invest беше прехвърлено временно на лихтенщайнската Livero Establishment, за чийто собственик по това време беше посочено точно TGI Middle East Fze.

По късно през май 2018 г. пък BT Invest се раздели с още 18.1% от "Булгартабак". Те бяха прехвърлени на друга дубайска компания Gifted Master и така делът на австрийското дружество падна под 50%. Именно този остатъчен пакет сега се разбива на още две части.

С различно мнение

Логиката зад цялата серия прехвърляния не е ясна, но по всичко личи, че поне едно от участващите дружества вероятно не е от групата. На последното общо събрание на акционерите на "Булгартабак" на 28 юни освен BT Invest присъстват още двама акционери. Това са фалиралата КТБ (която има около 6%) и въпросното Lawand, с наскоро придобитите 14%. Въпреки съществения си и наскоро купен дял Gifted Master не изпраща представител.

Любопитната част от протокола е, че Lawand е представляван от други адвокати и не гласува в унисон с мажоритарния акционер, като по повечето точки се въздържа. Всичко това говори, че вероятно поне този пакет има реално нов собственик, а не само номинално.

Възможна цел 1: спестяване на неустойки

При новите сделки им пряка свързаност и това поставя въпроса какво е налагало промяната. Едно възможно обяснение е избягване на приватизационни ангажименти или неустойки по тях, тъй като BT Invest е формалният приватизатор на холдинга. През 2016 г. "Булгартабак" закри софийската си фабрика, а от началото на 2018 г. има масови съкращения и в благоевградската, където са останали на работа под 300 човека при над 600 година по-рано и над 1000 при приватизацията.

Повечето ангажименти в договора (за инвестиции и брой работници) са за 3 години и са отчетени като изпълнени, но има и 5- и 10-годишни. За тяхното изпълнение няма детайли в регистъра на Агенцията за приватизация. Най-важно е условието да се запази предметът на дейност, като срокът за това е 2021 г. При спирането на "София-БТ" агенцията обяви, че при неизпълнение неустойката е равна на платената цена от 100 млн. евро.

Обезпечение по приватизационния договор няма. Така ако утре агенцията начисли неустойки и ги потърси от BT Invest, може след раздялата с акциите в дружеството да няма останало нищо.

Възможна цел 2: ликвидация на холдинга

Основната дейност на холдинга все по-малко е производството на цигари. Големите активи са концентрирани в дъщерното "Благоевград БТ", като през миналата година то стана собственик на веригата "Техномаркет", мандри и друг несвойствен бизнес, докато продаде марките си и дистрибуторския си бизнес на BAT и загуби мажоритарния си дял във фабриката за опаковки "Юрий Гагарин". Това очертава и друг възможен сценарий подготвяне за ликвидация на холдинга, след като основните му активи - имоти и най вече дела в "Благоевград БТ" бъдат прехвърлени.

За първото тримесечие на 2018 г. холдингът отчита 3.1 млн. лв. консолидирана загуба и спад на продажбите с около 1/4 до 78 млн. лв. Поради многото промени обаче данните са несъпоставими, като сега основната част от оборота вероятно идва от "Техномаркет". От началото на годината цената на акциите на "Булгартабак" е паднала с над 50% до 14.5 лв. за брой, а в рамките на деня има само една сделка за 7 акции, довела до 1.4% понижение.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.