Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | July 24, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

ЕС даде на Великобритания време до 31 октомври да организира излизането си от блока

ЕС даде на Великобритания време до 31 октомври да организира излизането си от блока
Miglena Ivanova

Европейският съюз (ЕС) даде допълнителни шест месеца на Великобритания да напусне блока. Новата дата за Brexit е 31 октомври – края на мандата на сегашната Европейска комисия (ЕК).

За това се договориха лидерите на останалите 27 страни членки на Съюза, които се събраха на извънредно заседание в Брюксел.

Преди това Лондон поиска от Брюксел удължаване на срока за излизане от ЕС до 30 юни.

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск коментира в Twitter, че това ще даде време на Лондон да намери „най-доброто възможно решение“ на ситуацията, след като британският парламент три пъти отхвърли постигнатото от премиера Тереза Мей споразумение за излизането на Острова от Съюза.

Мей подчерта, че Великобритания цели бързо напускане на ЕС и ако парламентът подкрепи постигнатото споразумение или Лондон прокара исканията си в Брюксел, това може да се случи и по-рано.

Предвид, че европейските избори са през май, за да остане Великобритания член на ЕС за този период, правителството ще организира избори. За този период страната ще се ползва от всички права и ще спазва всички свои задължения като член на ЕС.

Тагове

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.