Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | October 21, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

ЕК публикува насоки за страните членки на ЕС при Brexit без споразумение

ЕК публикува насоки за страните членки на ЕС при Brexit без споразумение
Miglena Ivanova

Европейската комисия (ЕК) се подготвя за Brexit без споразумение, след като британският парламент за трети път отхвърли постигнатата от премиера Тереза Мей договорка с Европейския съюз (ЕС).

Днес ЕК публикува практически насоки за държавите членки в пет области - място на пребиваване на гражданите и социалноосигурителни права, защита на данните, лекарства и медицински изделия, полицейско и съдебно сътрудничество по наказателноправни въпроси и рибарство.

Целта е да се гарантира гладкото изпълнение на практика на извънредните мерки на европейско и национално равнище, в случай че Великобритания напусне Съюза без споразумение на 12 април или на по-късна дата, както и да се поддържа координиран подход през целия този период, посочват от ЕК в съобщение, изпратено до медиите.

Оттеглянето без споразумение ще причини смущения и не е желателно, но ЕС е напълно готов за него.

Европейската комисия редовно напомня, че защитата на правата на гражданите на Великобритания, които живеят в ЕС, при сценарий без споразумение е приоритет и че държавите членки следва да приемат щедър подход по отношение на техните права. Същото се очаква и от Лондон, подчертава се в съобщението.

При сценарий без споразумение нормативната уредба на ЕС по отношение на полицейското и

съдебното сътрудничество ще престане да се прилага за Великобритания, обаче. Поради това

сътрудничеството ще трябва да се основава на алтернативни правни рамки и механизми за сътрудничество, базирани върху международното и националното право. Подобни нормативни документи са посочени в публикуваните днес насоки.

Що се отнася до медицинския сектор, по-голямата част от лекарствените продукти, засегнати от оттеглянето на Великобритания, би трябвало да отговарят на законодателството на ЕС на датата на оттеглянето. Възможно е обаче, въпреки всички усилия, някои лекарствени продукти и медицински изделия да не отговарят на изискванията навреме. Ето защо има риск от недостиг, ако икономическите оператори не предприемат бързи действия за коригиране на ситуацията.

Комисията смята, че общият регламент за защита на данните е достатъчен, за да се отговори на непосредствените нужди на предаването на данни към Великобритания при оттегляне от ЕС без споразумение.

ЕК припомня, че са приети извънредни мерки в сектор „Рибарство“.

“При сценарий на излизане от ЕС без споразумение Обединеното кралство ще се превърне в трета държава без наличието на преходни договорености. Цялото първично и вторично законодателство на ЕС ще спре да се прилага по отношение на Обединеното кралство от този момент нататък. Няма да има преходен период, както е предвидено в Споразумението за оттегляне”, посочва се в съобщението на ЕК.

При такъв сценарий отношенията на Обединеното кралство с ЕС ще се уреждат от международното публично право, включително правилата на Световната търговска организация. ЕС ще трябва незабавно да приложи правилата и тарифите си по границите си с Обединеното кралство. Това включва проверки и контрол за митническите, санитарните и фитосанитарните стандарти, както и проверка на съответствието с нормите на ЕС”, предупреждава още ЕК.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.