Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 26, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Разработена е специална карта на отраслите и училищата с цел подобряване връзката между бизнеса и образованието

Разработена е специална карта на отраслите и училищата с цел подобряване връзката между бизнеса и образованието
Miglena Ivanova

Разработена е карта на отраслите в България, върху която предстоят да се нанесат специализираните училища, с което ще се подобри връзката между пазара на труда и образователната система.

Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на конференцията Образование и труд – локални проблеми, глобални решения”, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), списание „Икономика”, вестник „24 часа“ и „КМЕТА.bg“.

„Политиката на Министерство на икономиката е насочена към активното въвеждане и функциониране на дуалното обучение в България“, подчерта зам.-министър Манолев и съобщи, че вече е разработен образец на трудов договор между ученик и работодател. По този начин още в периода на своето обучение ученикът установява дългосрочен контакт със своя работодател, посочват от пресслужбата на Министерството на икономиката.

В съответното предприятие той преминава практиката си и при завършването си е напълно готов да се включи в неговото производство. „Това дава на работодателя достъп до кадри, в чието израстване участва активно, а на ученика – сигурност за неговата реализация в специалността, която е избрал“, допълни икономическият заместник-министър.

Министерството на икономиката, съвместно с Министерството на образованието и науката и Министерството на труда и социалната политика изпълнява пилотен проект "Швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система". По него са включени 1 134 ученици в обучение чрез работа, 32 професионални училища и 170 предприятия, стана ясно от неговото изказване.

„Друга тема, която не трябва да подценяваме, когато говорим за заетостта на младите хора е насърчаването на предприемачеството“, посочи Александър Манолев.

Той допълни, че съществен инструмент за изпълнението на тази цел е обучението по предприемачество в училищата и акцентира, че в икономическото министерство се изпълняват няколко проекта в подкрепа на предприемачеството. Предстои да стартира и процедура по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ на стойност 67 млн. лв. в подкрепа на стартиращи предприятия, анонсира зам.-министърът.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.