Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | May 24, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Влошаването на настроенията сред строителните фирми и в сектора на услугите оказва натиск върху бизнес климата през септември

Влошаването на настроенията сред строителните фирми и в сектора на услугите оказва натиск върху бизнес климата през септември
Miglena Ivanova

 Бизнес климатът се влошава през септември заради неблагоприятните очаквания на мениджърите на фирми от сектора на строителството и услугите, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

 Общият показател на бизнес климата се понижава с 1,5 пункта.

Бизнес климатът в строителството се влошава най-много – с 5,8 пункта. Това се дължи на изместване на оценките и очакванията на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията от „по-добро“ към запазване на „същото“. Същевременно мненията им относно строителната активност през последните три месеца, както и очакванията им за следващите три месеца, са по-неблагоприятни предвид настъпването на зимния сезон.

В сектора на услугите бизнес климатът се влошава с 1,7 пункта главно поради изместване на оценките на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията от „по-добро“ към запазване на „същото“. Мненията им относно настоящото търсене на услуги са по-резервирани, като и очакванията за следващите три месеца се влошават.

Без съществена промяна остава бизнес климатът в търговията на дребно. Оценките на търговците за обема на продажбите през последните три месеца са благоприятни, а и в прогнозите им за следващите три месеца се отчита известно подобрение заради приближаващите празници към края на годината.

Бизнес климатът в промишлеността също запазва нивото си от предишния месец. Промишлените предприемачи оценяват настоящата производствена активност като благоприятна. Според тях обаче осигуреността на производството с поръчки е намалена, което е съпроводено и с понижени очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца.

 

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.