Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | October 19, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Бизнес климатът се влошава през юни, отчита НСИ

Бизнес климатът се влошава през юни, отчита НСИ
Miglena Ivanova

Бизнес климатът рязко се влошава през юни заради засилването на песимизма сред мениджърите на компаниите от промишления сектор, строителството и сектора на услугите, показват първоначалните оценки на Националния статистически институт (НСИ).

Спадът на общия индекс на бизнес климата е 1,3 пункта, отчита националната статистика.

Най-силно се влошава бизнес климатът в сектора на услугите – с 2,1 пункта, което се дължи на по-неблагоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Относно търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като леко подобрена, като и очакванията им за следващите три месеца остават благоприятни, макар и по-резервирани спрямо предходния месец.

С 1,8 пункта намалява бизнес климатът в строителството в резултат на леко влошените оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им за строителната активност през следващите три месеца също са по-резервирани.

Бизнес климатът в промишлеността намалява с 1,1 пункта заради изместване на очакванията на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от „по-добро“ към запазване на „същото“. Същевременно анкетата регистрира известно подобрение на осигуреността на производството с поръчки, което обаче не е съпроводено с повишени очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

Бизнес климатът в търговията на дребно почти не се променя спрямо май. Мненията на търговците на дребно относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците (както от вътрешния, така и от външния пазар) през следващите три месеца са оптимистични.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.