Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | April 22, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Над една четвърт от българските фирми се страхуват от фалит заради несъбрани вземания

Над една четвърт от българските фирми се страхуват от фалит заради несъбрани вземания
Miglena Ivanova

България следва общоевропейската положителна тенденция на намаляване на процента на междуфирмената задлъжнялост. Това стана ясно на пресконференция, организирана от колекторската агенция EOS, която за 11-ти път провежда проучване „Навици на плащане в Европа“. В анкетата са участвали над 3400 компании от 17 държави, включително и България.

Все още обаче страната ни се намира под средния праг за Европа по събираемост на вземанията, пише economic.bg.

Българският бизнес също така е на първо място в Европа по опасения от фалит заради просрочени вземания, сочан резултатите от проучването. Над една четвърт от компаниите у нас чувстват оцеляването си застрашено заради несъбраните в срок плащания, като делът им нараства с два процентни пункта спрямо миналата година.

Изпълнителният директор на ЕОС България и председател на Асоциацията на колекторските агенции в България Райна Миткова уточни, че ако вземанията не се съберат в рамките на първите 9 месеца от датата на падежа, след това е много трудно и почти невъзможно това да се случи.

"Близо 60% от компаниите отчитат, че заради просрочени плащания намалява тяхната печалбата", заяви Миткова. Другият основен ефект, който отчитат от ЕОС, е ограничение на инвестициите (27%), съкращаване на служители и ненаемане на нови.

Според проучването причините за забавяне при плащането са ниската финансова грамотност и неумение за управление на собствен бюджет. Миткова уточни, че у нас над 44% от компаниите ползват услугите на колекторски фирми, за да събират своите вземания, като благодарение на тях за миналата година са събрани 11.1% от оборота на компаниите. „Това поставя България на първо място в Източна Европа“, коментира Райна Миткова.

76% от издадените фактури у нас се плащат в уговорения срок (при средно 78% за Източна Европа и 74% за България през 2017 г.), 20% се плащат със закъснение (при 22% година по-рано), а 4% се отписват поради невъзможността да бъдат събрани изобщо (показателят не отчита промяна спрямо 2017 г.).

Средно плащанията у нас се забавят с 18 дни, като за Европа те са 20 дни. Най-редовните и първенци в класацията по събираемост на вземанията са Германия, Дания и Франция.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.