Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 25, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

България е на опашката по предприемаческа активност в света

Miglena Ivanova

Делът на българските предприемачи се увеличава, но въпреки това страната ни е на едно от последните места в света по предприемаческа активност, показват данни в доклада на Глобалния предприемачески мониторинг (GEM).

Малко под 5% от българите са в някаква фаза на създаване на собствен бизнес през 2015 г., посочва се в документа. За сравнение, през 2015 г. делът им е бил 3,5%.

Същевременно обаче относително висок процент от предприемачите в България успяват да оцелеят достатъчно дълго и да станат утвърдени фирми, подчертава се в доклада.

Глобалният доклад на GEM за 2016/17 г. установява, че повечето предприемачи по света са мотивирани от възможност и че е много по-вероятно фирмите им да оцелеят и да създадат заетост, отколкото фирмите, създадени от мотивираните от необходимост предприемачи.

В България мотивираната от необходимост предприемаческа активност е малко под една трета от цялото предприемачество в страната – относително по-високо ниво в сравнение с референтните групи държави със сходни икономики.

В доклада се посочва още, че у нас 6,2% от пълнолетното население са собственици на утвърдени фирми (фирми, които са успешно преминали през фазите на възникване и могат да допринесат за икономиката), макар и относителният живот на компаниите да е по-дълъг.

Това се обяснява с все още съществуващите ограничения пред стопанската дейност в страната.

През миналата година драстично се увеличава и делът на собствениците на бизнес, които са прекратили дейност, в сравнение с предходната година, отчита се в документа. Причините – регулациите, бюрокрацията, корупцията.

Повече от половината от новите предприятия в България са от сектор търговия на дребно или търговия на едро, които са чувствителни при влошаването на икономическите условия. Почти една пета от новите предприятия се числят към секторите с по-висока добавена стойност като производство и здравеопазване, образование, правителствени и социални услуги.

Висок е и делът на новите предприятия в транспортния сектор.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.