Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | July 24, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Инвестициите в производството на автомобилни компоненти в България през 2018 г. са за над 200 млн. лв.

Miglena Ivanova

През 2018 г. са направени инвестиции за над 200 млн. лева в заводи, свързани с автомобилостроенето, които ще разкрият 3200 нови работни места в страната. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова при откриването на Конференция, посветена на италианския дизайн в аутомотив сектора, която се проведе в София.

Форумът бе организиран от Конфиндустрия България и Аутомотив Клъстер, а официален гост на събитието бе инж. Паоло Пининфарина, председател на Пининфарина АД, едно от най-влиятелните имена в световния дизайн на автомобили, който представи постижения и тенденции в сферата на автомобилния дизайн, интериор и архитектура, съобщават от пресслужбата на Министерството на икономиката.

Икономическият заместник-министър посочи, че в последните години развитието на аутомотив сектора в България е изключително положително и все по-динамично, а страната ни се е превърнала в атрактивна инвестиционна дестинация в автомобилостроенето. По думите й в сектора вече има 220 фирми, в които работят над 50 000 души, произвеждащи компоненти за всеки от големите световни производители на автомобили.

Очакваме положителната тенденция на развитие да продължи и през тази година, като се има предвид, че в момента се работи по нови 8 проекта на потенциални инвеститори от сектора", подчерта тя.

Лилия Иванова изтъкна още много добрите икономически взаимоотношения с Италия, която е сред водещите търговски партньори на България. „Близо пет милиарда евро е стокообменът между двете държави през 2018 г., което прави италианската държава втори търговско-икономически партньор на страната ни за изминалата година", съобщи зам.-министърът на икономиката.

На форума присъстваха посланикът на Италия н.пр. Стефано Балди, председателят на Конфиндустрия България Мария Луиза Мерони, както и изпълнителният директор на Аутомотив Клъстер арх. Любомир Станиславов.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.