Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 18, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Проекти за 500 млн. евро са в процес на реализация в автомобилната индустрия в България

Проекти за 500 млн. евро са в процес на реализация в автомобилната индустрия в България
Miglena Ivanova

Общо 12 проекта на стойност над 500 млн. евро са в процес на реализация в автомобилната индустрия в България в момента. Проектите са на компании като ЕТЕМ, Visteon, Melexis, Odelo Farba, Leoni, Voss Automotive, Sensata, Bosch и други. Инвестициите ще разкрият ноди 50 хил. работни места.

Това стана ясно на форум, посветен на автомобилната индустрия, организиран от Аутомотив Клъстер България.

Инвеститорите оценяват високо макроикономическата и финансова стабилност, географската близост до основните пазари на Западна Европа и автомобилните клъстери. Важно конкурентно предимство са най-ниските данъчни ставки в Европейския съюз, продължаващото подобряване на административната среда и не на последно място най-ниските оперативни разходи в ЕС, в съчетание с наличието на подготвени специалисти, подчертаха участниците във форума.

“Автомобилната индустрия е един от най-бързо развиващите се отрасли в икономиката. Нейният дял е нараснал от 1 до 5% за последните осем години. В същото време броят на заетите лица се е увеличил до 50 000 души. България може да се гордее не само с историята на автомобилостроенето в страната, но и с настоящето развитие на този бранш”, коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

Във форума взеха участие и представители на големи производители на автомобили, като Volkswagen, BMW, Ford.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.