Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 22, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

„Аурубис България“ ще инвестира 260 млн. лв. за модернизация на предприятието си в България

„Аурубис България“ ще инвестира 260 млн. лв. за модернизация на предприятието си в България
Miglena Ivanova

„Аурубис България“ ще инвестира още 260 млн. лв. в модернизацията на предприятието си в България през следващите четири години. Развитието е в три основни направления – ново технологично оборудване, опазване на околната среда, инсталации и модернизация на инфраструктурата на завода на площ от 4.2 кв. км.

В края на тази година завършва поредната инвестиционна програма в размер на 180 млн. евро, с което общите вложения от приватизацията насам достигнат 1.2 млрд. лв. Това съобщи изпълнителният директор на Тим Курт по време на двойния празник в завода – 60-годишнината от създаването на предприятието и Денят на металурга, пише economic.bg.

Ето какво говорят числата за разцвета на българската металургия, отчетени от Антон Петров, председател на Българската асоциация на металургичната индустрия: В металургията пряко са заети 13 400 души. Около 60 хил. са косвено ангажираните в нея. В последните две десетилетия в сектора са инвестирани 4.2 млрд. лв. в модерни технологии, гарантиращи ефективност, високи екостандарти и конкурентоспособност.

„Аурубис България“ произвежда 18% от анодната мед и 8% от катодната мед в Европа. През 2017 г. в страната са произведени близо 1 млн. тона стоманени изделия от „Стомана индъстри“ и „Промет стийл“. Над 100 хил. тона са произведените алуминиеви сплави. Над 100 хил. тона оловни сплави е продукция на КЦМ, "Монбат рисайклинг" и "Ел Бат", а производството на цинк в пловдивския завод достига 74 хил. т след направените инвестиции в модернизация и разширяване на инсталациите. Рекордно е производството на „София мед” и то достигна 72 хил. т.

В момента България държи 6% от производството на олово в Европейския съюз и 4% от цинковото производство. Цифрите сочат още 3,8 млрд. лв. положителен търговски баланс от металургията.

Браншът потребява 17% от електроенергията и 9% от газа в страната. На металургичния бранш дължим 1,1 млрд. лв. от добавената стойност, създадена у нас през 2017-а. Металургията отчита обща произведена продукция за 9,6 млрд. лв. и положителен външнотърговски баланс от 3,8 млрд. лв.

В страната „Аурубис“ е втората по големина компания с приходи от 5.5 млрд. лв. за 2017 г., като е и най-големият данъкоплатец - за миналата година дружеството отчита най-високата си печалба в размер на 393.6 млн. лв. Високите резултати се постигат с участието на 860 души, работещи в предприятието.

Данните сочат още, че компанията осигурява 9% от износа и 6% от вноса на България.

Тагове

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.