Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 20, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Министерството на земеделието ще пише закон за розите

Министерството на земеделието ще пише закон за розите
Miglena Ivanova

Екипът на Министерството на земеделието, храните и горите, заедно с производители, дестилерии и Института по розата, ще започне от следващата седмица работата по нов закон за розите.

Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на фермерски пазар, посветен на Деня на „Натура 2000“.

Той и министърът на околната среда и водите Нено Димов разгледаха и опитаха продукти, произведени в зоните от мрежата от защитени територии, съобщават от пресслужбата на агроминистерството.

Целта на закона за розите е да се регулират взаимоотношенията производител-дестилерии и да се защити българското розово масло, обясни министър Порожанов. Ще бъде заложено, че то може да се произвежда само от цвят от роза дамасцена.

Очаквам следващата година да не е по-лесна от тази за производството на рози, ако няма катаклизми с реколтата добивът може да е още по-голям, каза още земеделският министър. Подобни проблеми има и при лавандулата.

„В понеделник имахме много ползотворна среща с биопроизводителите. Поехме ангажимент да бъдат платени между 60 и 70 млн. в седмицата от 3 до 8 юни“, съобщи Порожанов.

До юни-юли ще е готов и регистърът, в който контролиращите лица да въвеждат онлайн информацията за всеки един от над 8-те хиляди биопроизводители.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.