Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | June 3, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Мария Габриел: Цифровата трансформация в земеделието е необходимост

Мария Габриел: Цифровата трансформация в земеделието е необходимост
Petya Dimitrova

Цифровата трансформация в земеделието вече не е въпрос на избор, а необходимост. Необходимост за развитието чрез иновации на земеделския и всички останали сектори. Цифровите технологии имат потенциал да допринесат за ефективно и устойчиво земеделие, и трябва да работим заедно за подкрепа за внедряване на тези технологии. Това заяви българският еврокомисар по цифровата икономика и общество в рамките на форума на високо равнище „Заедно за силно цифрово земеделие“ в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Мария Габриел подчерта, че със стратегията за цифровия единен пазар Европейската комисия има амбицията да допринесе за затварянето на цифровата пропаст, която съществува между селските и градските райони. "Едва 40% от домакинствата в селските райони в ЕС имат в момента достъп до бърз широколентов интернет, докато този процент за ЕС като цяло е 76%.

Около 6 милиарда евро са на разположение, за да се подпомогне разгръщането на широколентовия интернет с цел затваряне на тази пропаст. Инициативата ни WIFI4EU за безплатен интернет е прекрасна възможност за по-слабо развитите райони и се надявам повече общини от тези райони да участват.", заяви еврокомисарят.

Тя отбеляза също като важен момент, че внедряването на технологиите в земеделието и селските райони води до потенциални ползи, но съществуват и предизвикателства, които не трябва да губим от поглед. Според нея опасенията за закриване на работни места или изместване на хората от машините трябва да бъде сигналната лампа. "За мен като комисар е най-важно хората да останат в центъра на политиката ни, те да управляват процесите и машините, и няма да отстъпя от този принцип. Това е добавената стойност на европейския подход.", коментира българският еврокомисар Мария Габриел.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.