Ще загуби ли България пари по ПРСР?

agro-money

България е застрашена от рекордна финансова корекция от Европейската комисия по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 година, информират печатни и електронни издания. Точният размер се очаква да стане ясен следващата седмица, когато в Брюксел трябва да пътува делегация от Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд "Земеделие".

Европейската комисия се очаква да наложи финансови санкции в размер на стотици милиони евро за парите за т.нар. "селски туризъм" заради установени нарушения и закупуване на луксозни возила, АТВ-та, мотори и дори плавателни съдове, които вместо за туризъм, били ползвани за лични цели от бенефициентите.

От пресцентъра на Министерството на земеделието и храните коментират пред БНР, че при тях не е постъпвала информация от Брюксел. От фонд "Земеделие" уточняват, че единствените влезли в сила финансови корекции за 2015 г. са в размер на 26 млн. евро, наложени по осем мерки от старата селска програма.

В ход е процедура по общинските мерки, като по първоначалните заключения от одитните доклади сумата, предложена за изключване, е била 235 милиона евро. След преговори са отпаднали 196 милиона. Все още под въпрос е глоба от 33 милиона евро, за които скоро предстои помирителна комисия. Очаква се, че и това число ще бъде намалено от Фонда.

Междувременно премиерът Бойко Борисов коментиха, че няма скандал във фонд „Земеделие” и няма опасност България да загуби средства по програмата. По думите на Борисов средствата по програмата вече са изплатени, остава страната ни да получи още 5 милиона евро от Европа. Той допълни, че в цяла Европа има механизми, каквито са финансовите корекции, които могат да бъдат приложени.

Министърът на финансите Владислав Горанов също отрече България да е застрашена от рекордна финансова корекция от ЕК по Програмата за развитие на селските райони, съобщава БТА.

По време на парламентарния блиц контрол, депутати от левицата обаче обявиха официално, че имат информация за наложена финансова корекция в посочения размер и попитаха вицепремиера Томислав Дончев дали това е вярно. И Дончев, и ДФ "Земеделие" (ДФЗ) отказват да потвърдят сумата.

По информация на няколко независими източника само по общинските проекти, финансирани по ПРСР, може да бъде наложена санкция на България за около 250 млн. евро.

Във връзка с медийните публикации от ДФЗ уточняват, че единствените влезли в сила финансови корекции за 2015 г. са в размер на 26 млн. евро, наложени по осем мерки от старата селска програма.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.