Шест фирми със сийд финансиране до 200 хил. евро от фонда LAUNCHub

sasha-001

Шест български компании ще получат финансиране до 200 000 евро за развитие на своя бизнес от фонда за рисков капитал LAUNCHub. Това са Coherent labs, DeskGod, Immaga, iMediaShare, Rankur и Storpool. Иновативните фирми, които ще получат ключова инвестиция в своята „сийд” фаза, са с насоченост към чуждите пазари и се характеризират с факта, че техните продукти и услуги вече се радват на добри резултати, уточниха от фонда в рамките на представяне на успешните компании.

От LAUNCHub, който заедно с другия фонд мениджър,  Eleven, разпределя общо 21 млн. евро за започване на нов бизнес и последващо финансиране по линия на европейската инициатива JEREMIE, обявиха и началото на втория прозорец за кандидатсване за т.нар. финансиране за акселерация от 30 хил. евро срещу дялово участие в стартиращата компания. Прозорецът ще бъде отворен до 6 януари 2013 г., като предприемачи от България и региона ще могат да кандидатстват със своите проекти чрез попълване на обновен онлайн въпросник. LAUNCHub инвестира приоритетно в проекти в областта на ИКТ – различни мобилни приложения, софтуерни разработки и др.

В рамките на първия прозорец за кандидатстване фондът за рисково финансиране подкрепи общо 9 екипа. В момента те разработват проектите си и участват в акселераторската програма, предвиждаща административна и консултантска помощ, трейнинги, менторска подкрепа и съдействие за бизнес и инвеститорски контакти. Един от одобрените за стартиращо финансиране проекти – Coherent Labs, е сред бенефициентите и на последващото (сийд) финансиране.  Компанията разработва иновативни решения, насочени към разработчиците на компютърни игри. Освен финансирането в размер на 200 хил. евро, екипът на иновативната фирма получава подкрепа от LAUNCHub и за набиране на допълнителни средства и от външен инвеститор, с които да ускори пазарната реализация на софтуерното си приложение.

„При новия етап на преселекция ще задълбаем малко повече в посока на това да се чувстваме сигурни, че кандидатите осъзнават добре какво означават 30 хил. евро, защото това са колкото много, толкова и малко пари. Затова за нас е много важно хората да са наясно, че поемат голям ангажимент и риск и да знаят много добре  за какво могат да им стигнат тези пари”, обясни Тодор Брешков, инвестиционен партньор в LAUNCHub. По думите му, това решение не е породено от разочарование от работата на подпомогнатите до момента екипи, а по-скоро е мотивирано от желанието на фонда да направи по-лесен и обоснован избор. „Ние също се учим”, добави Станислав Сираков, портфолио мениджър във фонда.

„Младежкият ентусиазъм пречи на хората да се замислят добре каква е отговорността им, когато вземат тези пари. Много хора биха си казали уау, това са 30 хил. евро, с които ще бъдем осигурени през следващите 6 месеца, но през тези 6 месеца ти трябва да си сигурен, че си готов да направиш следващата стъпка в своето развитие”, коментира основателят на Coherent Labs Георги Петров.

Според Тодор Брешков именно това е една от причините фондът да избира, дори в акселератора, компании, които вече са дръпнали достатъчно напред. „Ние сме наясно, че най-малкото средата, в която работим, не дава достатъчни предпоставки тези пари да достигнат за придвижването на един проект едва от фаза идея”.

По принцип още при старта си LAUNCHub обяви, че ще отдели 6 от общо 9-те милиона евро, с които разполага, за подкрепа на компании в тяхната сийд фаза. Другите 3 милиона са за финансиране на екипи от самия им бизнес старт.

Автор: Мария Черешева

 

Повече информация за одобрените за сийд финансиране компании и интервюта с техни представители очаквайте всяка седмица в рубриката “Бизнес старт” на enterprise.bg.


Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.