Шансът за български ръководител на МВФ става все по - голям

Kristalina_Georgieva_1

Българската икономистка Кристалина Георгиева се очаква да бъде единственият кандидат, който ще ръководи Международния валутен фонд, тъй като крайният срок за номинация приключи, заявиха двама души, запознати с процеса на избор, предаде БГНЕС, позовавайки се на Ройтерс.

Единственият известен потенциален конкурент за поста на главен изпълнителен директор на Световната банка беше бившият британски финансов министър Джордж Озбърн, но той е избрал да не се кандидатира, посочват източниците.

Британският премиер Борис Джонсън първоначално поиска подкрепа за Озбърн да оглави МВФ. Но висш източник на правителството на Великобритания потвърди в петък, че Великобритания сега подкрепя Георгиева, която беше номинирана от страните от Европейския съюз.

Сега тя има реална възможност да поеме ръководството на базираната във Вашингтон кредитна институция в началото на октомври.

Кристалина Георгиева би поела управлението в момент, когато търговската война между САЩ и Китай заплашва глобалния икономически растеж и натискът на финансовите пазари нараства върху уязвимите страни, включително Аржентина, която Фондът спаси миналата година с кредитна програма от 57 милиарда долара – най-голямата, предоставяна досега.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.