Фонд „Земеделие“ подписа 13 договора по винарската програма за 2015 г.

grapes

Държавен фонд „Земеделие“ сключи договори с тринайсетте одобрени кандидати за финансова помощ по мярката за преструктуриране и конверсия на лозя на Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за 2015 г.

Това съобщиха днес от пресслужбата на фонда, като уточниха, че бенефициентите могат да получат авансово подпомагане в общ размер от 3.2 милиона, ако представят в срок банковите си гаранции и подадат заявки за плащане. Заявки за авансово плащане се подават след 10-ия ден от датата на сключване на договора и не по-късно от 31 юли за съответната финансова година. По тях може да бъде изплатена до 80% от помощта, предвидена за инвестицията, ако реализацията на проекта е започнала.

Третият прием по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя” за финансовата 2015 г. протече от 2 до 8 юли 2015 г. В този период бяха приети 13 заявления за подпомагане единствено от кандидати, заявили авансово плащане през настоящата 2015 финансова година. Договорите на тези, които не успеят да подадат заявление за авансово плащане, ще бъдат прекратени, предупреждават от ДФЗ.

Кандидатстването по програмата отново не мина без оплаквания от страна на кандидатите, които за пореден път отправиха критики във връзка с проблемни срокове, възпрепятстващи подаването на документи. Причината фондът да подкрепя толкова малък брой проекти е, че програмата не залага таван на проектите и Изпълнителната агенция по лозата и виното прекратява приема, когато подадените предложения надхвърлят предварително зададения бюджет.  По последния прием фонд "Земеделие" е отпусна 3.2 млн. лв., след като са добави допълнителни 702 хил. лв. над заложената сума.

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.