Фермери получиха над 1.1 млн. лв. от държавата за застраховане на продукцията си

Money-50-Euro

Общо 317 заявления подадоха земеделци по тазгодишната схема за съфинансиране на застрахователните премии при застраховане на селскостопанска продукция. Към момента, сключените договори са 277 за общо 1 109 837 лв., съобщиха от пресслужбата на Министерството на земеделието и храните.

През 2015 г. общият бюджет, с който държавата подпомага застраховането на земеделска продукция, възлиза на 1.7 милиона лева, след като беше взето решение за отпускане на допълнителни 700 хил. лв.

Целта на помощта е насърчаването на малки и средни предприятия, земеделски стопани, които отглеждат плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн за доброволно застраховане на селскостопанска продукция срещу неблагоприятно климатично събитие, което може да бъде приравнено на природно бедствие, и други неблагоприятни климатични събития, като се компенсират частично разходите за сключване на застрахователна полица. Максималният размер на подпомагането, което може да получи един земеделски стопанин, е до 65% от стойността на застрахователната премия.

Общият бюджет по схемата за застраховане на селскостопанска продукция за целия период на действие (2015-2020 г.) е 21 милиона лева.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.