С най-голям растеж на производствените страни в ЕС сме

economic-graph_1670122c

България е сред страните с най-голям растеж на цените на производител в Европейския съюз (EС) през април 2017 година на месечна база, показват данни на Евростат. 

Индексът на цените на производител (PPI) в еврозоната се стабилизира през април на нивото от март, когато се понижи с 0,3%. На годишна база индексът PPI нарасна през април с 4,3%, след повишение с 3,9% през март.

Енергийните цени се повишат на годишна база с 9,1%, като основният PPI  (изключвайки енергийните цени) нарасна през април с едва 2,5 на сто.

Евростат отчете стабилизация на производствените цени през април на месечна база и за ЕС, след понижение с 0,2% през март, съобщи infostock. В същото време индексът PPI на годишна база в рамките на ЕС нарасна през април с 4,8%, след повишение с 4,6% месец по-рано.

Според европейската статистика, най-голям растеж на цените на производител през април 2017 година на мсечна база е отчетен в България (с 1,3%), следвана от Гърция (с 0,6%), Латвия (с 0,5%) и Великобритания (с 0,5%), докато най-голям спад на производствените цени е отчетен в Ирландия (с 0,9%), следваната от Швеция (с 0,7%), Естония (с 0,6%) и Франция (с 0,6%).

Най-голямо е нарастването на производствените цени спрямо година по-рано в Белгия (с 12,8%), Холандия (с 8,7%) и Великобритания (с 8,1%), при най-голямо понижение в Люксембург (спад с 2,7%).

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.