Стресът върху българските служители се увеличава

woman_screaming

Най-новото проучване на глобалния доставчик на офис решения Регус разкрива, че служителите в България изпитват повече стрес. Изследването, осъществено сред над 16 000 професионалисти по целия свят, установи, че четири пети от служителите в България (82%) твърдят, че през последната година са по-стресирани.

Смята се, че някои национални фактори, както и продължаващата нестабилност в световната икономика допринасят за нарастващия стрес, а участвалите в проучването потвърждават, че основните причини за това не са от лично естество, а по-скоро са свързани с професионалните им задължения - лични финанси (посочени от 2/3 от отговорилите), работа (54%) и ръководство (39%).

Проучването отчита сравнителен паритет в стреса, независимо от размера на компанията, но посочва различното естество на притесненията. В глобален аспект е по-вероятно служителите в малки фирми (42%) да бъдат стресирани от работата си с клиентите, за разлика от тези в големите компании (27%). В същото време работещите в малките фирми пък са по-малко притеснявани от ръководството (20%), отколкото колегите им в големите компании (40%);

Гари Гъртлър, говорител на Регус, коментира: „Няма съмнение, че стресираните служители не са щастливи и са с влошено здраве, така че фирмите, които искат да помогнат на служителите си да водят по-пълноценен живот, трябва да анализират и да се преборят с нивата на стрес в организацията си. Все пак тежестта на стреса се усеща не само от работещите, но и от фирмите, когато открият, че служителите им не могат да изпълняват исканото, нуждаят се от повече болнични дни и са по-малко ефикасни.“

Изследването на Регус посочва, че и в България, и в международен план, повече от половината участвали в проучването, смятат „гъвкавия“ начин за работа като удачен метод за намаляване на работното напрежение. Трябва да имаме предвид обаче, че компанията се занимава точно с предлагането на продукти и услуги, подпомагащи гъвкавостта при изпълнение на служебните задължения.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.