Статистиката отчете 1,9% дефлация

chart

Стоките и услугите у нас са поевтинели с 0.4 на то през юни, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо година по-рано пък дефлацията е 1.9 на сто.

Най-много поевтиняват през месеца храните и безалкохолните напитки - с 1.2 на сто, следвани от облеклото и обувките, чиито цени са спаднали с 0.4 процента. В здравеопазването е регистриран спад в цените с 0.3 процента през месеца, показват данни на статистиката, цитирани от Дневник.

Цените в транспорта, съобщенията, алкохола и тютюневите изделия както и жилищното обзавеждане и уреди са спаднали с 0.1 на сто през юни.

Очаквано за летния сезон поскъпване се регистрира в ресторантите и хотелите - с 0.3 на сто и в сектора на развлеченията и културата - с 3.2 на сто. На равнището от май остават цените в образованието и наемите на жилища и текущото им поддържане.

При храните най-много са поевтинели през юни краставиците (-13.1%), доматите (-6.2%), зелето (-16.2%), киселото мляко (-1.1%), каймата (-1.4%), яйцата (-2.1%) и рибата (-1.1%). Очаквано през месеца са поскъпнали ябълките - с 4.8 на сто, и цитрусовите плодове - с 4.1 на сто. Ръст има и в цената на ориза, който поскъпва с 1.5%, както и при газираните напитки - с 1.8 на сто.

Принос за дефлацията през месеца имат и горивата, при които най-много са поевтинели пропан-бутанът - с 3.4 на сто и дизелът и най-масовият бензин - с 0.8 на сто. Автомобилите втора употреба са поевтинели с 1.2 на сто.

Сезонно има поскъпване при комплексните услуги за почивка и туристически пътувания - с 10.3%, услуги за краткосрочно настаняване - с 3.9%, и други.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.