Смартфон приложение ни информира за правата ни

Presspic-PravataMi@SmartPhone-nobrands

Потребителите на смартфони вече имат достъп до приложение, чрез което могат в движение да правят справка за правата си и да получат необходимите инструкции, за да не стават жертви на злоупотреби. Приложението е разработено в рамките на проекта „Правата ми“, в който студенти от правните специалности на български университети ни запознават на достъпен език с гражданските и потребителските ни права.

Целта на проекта да повиши гражданското самосъзнание и отговорно поведение на българските граждани и потребители. В приложението ще можете да разберете какви са правата ви, например при отношенията ви с банките, мобилните оператори, енергийните дружества, ще разберете какво да правите, когато ви потърсят за събиране на дългове, при проверка от пътна полиция, при домашен обиск, както и много други случаи, съобщават инициаторите на идеята.

Приложението за смартфони е разработено безвъзмездно от младежите от българската стартъп компания за мобилен софтуер DigiMark, които подаряват проекта, като част от своята социална мисия да правят мобилни инструменти в изключителна полза на обществото и страната.

„Смятаме, че възможността да провериш са правата ти в дадената ситуация на момента, директно в телефона ти е изключителна. В момента, в който получихме молбата за подкрепа дори не се замислихме да го изградим безвъзмездно. Ние сме екип от изключително социално ангажирани млади хора, които може да са избрали да останат да работят и живеят в България, но не и да се примирят със ситуацията. Ние работим за да правим мобилни инструменти, които да помагат на хората и правят живота ни по лесен.“, споделя управляващият директор на DigiMark Николай Ангелов.

По думите на изпълнителния директор на CSR България Борис Колев, един от най-сериозните проблеми в българското общество е фактът, че хората не знаят правата си и по тази причина не ги отстояват. Той е на мнение, че проектът ще има значителен ефект, тък като ако повече хора отстояват законовите си права, ситуацията в България ще се придобие в съвсем друг облик. „Просто ще спрем да позволяваме на институциите и бизнеса да правят, каквото си искат, защото все още огромна част от тях си позволяват да нарушават правата ни.“, уверен е Колев.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.