Сивата икономика намалявала

workers

През последните две години равнището на сивата икономика в България е спаднало със 7 пункта, а броят на работещите без трудов договор през 2011 г. се е свило с 57% спрямо 2008 г. Това обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на конференция "Бизнес етиката: основен принцип за устойчива бизнес среда“, цитиран от БТА.

Форумът, организиран съвместно от Американската търговска камара, Германо-българската индустриално-търговска камара и Австрийския бизнес кръг в България, се проведе под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Социаният министър бе категоричен, че нараства броят на компаниите, които инвестират в подобряване на условията на труд и квалификацията на работниците си, в по-добри социални политики за тях и техните семейства, както и в екология и в развитие на местните общности. Според него все повече ставали и фирмите, развиващи се в посока на добра корпоративна социална отговорност.

„Бизнесът е този, който може да прави най-добрата социална политика, държавата е тази, която трябва да създаде условията за това“, посочи Младенов. По думите му именно средствата от еврофондовете са инструмента, с който държавата се стреми да подпомогне бизнеса да бъде по-конкурентоспособен и производителен, така че да се увеличат и доходите на хората.

В тази насока министърът даде за пример средствата по линия на Европейския социален фонд, благодарение на които през последните три години над 700 хиляди души в страната са се възползвали от възможностите за обучение и  допълнителна квалификация.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.