Семинар на тема “Новости за европейското финансиране по Хоризонт 2020" се проведе в София

horizon2020_0

На 3 октомври в Представителството на Европейската комисия в България се проведе обучение на тема “Новости за европейското финансиране по Хоризонт 2020". Събитието е насочено към представители на университети, научни организации и малки и средни предприятия (МСП) и е организирано от Клуба по управление на знания, иновации и стратегии (КУЗИС). В рамките на събитието бе очертана визията и обхвата на финансиращата програма "Хоризонт 2020". Гост-лекторите очертаха основните предизвикателства пред кандидатстващите проекти - да се избере точната тема, иновативната идея да се пречупи през призмата на бизнес реализацията, идеята да е в съзвучие с европейското законодателство и да бъде в рамките на съществуващите разпоредби и др.

Чуждестранният лектор на събитието - предприемачът Ксавиер Обри - посочи, че Европейската комисия полага усилия да запълни празнината във финансирането на научно-изследователската дейнст и комерсиализацията на продуктите от нея. Той разгледа в детайли трите инструмента за финансиране - SME инструмента за МСП, инструмента с партньорсто и Fast track to innovation инструмента.  "И трите схеми са предназначени за научни институции, големите предприятия и МСП, но има разлика в обема на финансиране и начина на кандидатстване. На пръв поглед инструментът със съвместен проект изглежда труден, но не бива да се отхвърля", каза Обри. При Fast track to innovation инструмента поне две от три дружества от консорциума трябва да са представители на промишлеността. При SME инструмента за МСП се финансират 100% от проектите в областта на образованието и здравеопазването, стана ясно още от думите му.

Техническите аспекти на кандидатстването по програма "Хоризонт 2020" разгледа Марионела Симова, член и съосновател на КУЗИС. През двугодишната си история Клубът насърчава прилагането на постиженията на науката и най-добрите практики в областта на знанието, иновациите и стратегиите за управление на бизнеса в България. Една от ключовите му инициативи е Академията по иновационен мениджмънт и бизнес практиката за студенти АПИно.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.