Ръст на депозитите на домакинствата

euro

През последните две години депозитите на домакинствата и нетърговските организации у нас са нараснали с близо 7 млн. лв. Данните на Българската народна банка за първите шест месеца на 2014 г. са в размер на 38, 588 млн. лв., докато през 2012 г. те се равняват на 31, 622 млн. лв. В същото време обаче се наблюдава трайна тенденция на намаляване на лихвените проценти върху депозитите, показва анализ на финансовия портал „Моите пари“.

Данните сочат, че предпочитанията на родните домакинства са към малки влогове. Според статистиката между януари месец на 2012 г. и юни 2014 г. най-голям дял имат срочните депозити, които са в размер до 1000 лв.

Заедно с това според анализа има намаляваща тенденция по отношение на предпочитанията към депозитите за суми, които не влизат в гарантираните от Фонда за гарантиране на вземанията. В същото време през последните две години влоговете на нефинансовите предприятия се увеличават, както и на неправителствения сектор като цяло и вече достигат 53,6 млрд.лв. Това представлява 67,9% от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

За разглеждания период се наблюдава интерес на домакинствата към депозити за срок от 6 до 12 месеца. След тях като най-предпочитани се нареждат тези за срок между 3 и 6 месеца, информира econ.bg.

Междувременно анализа сочи, че между 2012 и 2014 г. се наблюдава трайна тенденция на намаляване на лихвените проценти по всички видове депозити. Като причина за този спад могат да се посочат ниското търсене на банкови кредити, както и високата ликвидност на българската финансова система.

Подобно намаление се наблюдава, както при влоговете в левове, така и при тези в евро. Въпреки това статистиката показва, че това в евро е малко по-голямо. Така например през 2012 г. лихвите по депозитите в лева за срок от 6 до 12 месеца са между 5,12% и 5,79%. През първите шест месеца на 2014 г. обаче те са в порядъка на 3,75% до 4,20%.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.