Рекорден ръст на търговията между България и Китай е отчетен през 2011 г.

biz

Китайски фирми имат интерес да започнат производство на соларни панели, както и перки за ветрогенератори в България. Това заяви зам.-министърът на икономиката енергетиката и туризма Иво Маринов по време на състоял се в понеделник българо-китайски бизнес форум. На събитието, в което участие взе заместник-министъра на търговията на Китай Дзян Яопин, участваха представители от над 60 български и над 20 китайски фирми с различен профил, съобщи БТА.

По думите на Маринов, приоритет за България е да разшири сътрудничеството с Китай в сферите на електрониката, електротехниката, високите технологии, машиностроенето, автомобилостроенето, производството на части за автомобили, хранителната индустрия,  селското стопанство, фармацевтиката.

От своя страна, Яопин предложи двете държави да разширят сътрудничеството си в областта на инфраструктурата. Той поясни, че китайската страна подкрепя компаниите си да участват в инфраструктурни проекти като строителство на електрически централи, усвояване на нови енергии, изграждане на нови магистрали. В тази връзка българската държава може да представи подробности по конкретни инфраструктурни проекти, които биха представлявали интерес за китайския бизнес.

„Китай би желал да предостави добри условия и удобство за сътрудничество в областта на високите технологии”, изтъкна още той.

2011 г. е била рекордна по отношение на стокообмена между двете държави, достигнал 1.346 млрд. долара по данни НСИ, подчерта Маринов.  За миналата година спрямо  2010 г. ръстът на българския износ е с 61 на сто, а спрямо 2001  г. увеличението е над 40 пъти. През 2001 г. износът на България  за Китай е бил 9.6 млн. долара, а през 2011 г. - 403 млн. долара. Вносът от Китай през миналата година е на стойност 943 млн. долара.

Традиционните за азиатските пазари български стоки като храни, вино, мляко, розово масло, изделия от машиностроенето, фармацевтичните изделия биха могли по-осезаемо за присъстват на китайския пазар, коментира министърът.

До края на 2011 г. китайските инвестиции у нас са над 70 млн. долара, каза заместник-министърът на търговията на Китай. Ръстът на вложенията от Китай у нас за миналата година  е бил 320 процента, съобщи посланикът на страната  Гуо Йеджоу. Вложенията са в телекомуникациите, автомобилостроенето, съвременните видове енергия, земеделието.

 

 

 

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.