Растежът на строителството спира през май, търговията тръгва надолу

4

След като през май показателят на бизнес климата в България се повиши в следствие от положителните данни за растеж на ключовите икономически отрасли през предходните месеци, през същия месец секторите на промишлеността, строителството и търговията на дребно започват да показват колебливи резултати. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт НСИ, според които през май най-зле се представя търговията, при която е отчетен спад както на месечна, така и на годишна база.

Спрямо април 2012 г., както на годишна основа, през май промишлеността отбелязва ръст от 0.9%. През  май 2012 г. спрямо предходния месец  е отбелязано  увеличение в добивната промишленост с 2.6%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с  1.9%, и в преработващата промишленост - с 0.5%.

На годишна база  увеличение на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в преработващата промишленост  - с  3.9%,  докато намаление  се  наблюдава в  добивната промишленост  - с 13.1%, и в  производството и разпределението на  електрическа и топлоенергия и газ - със 7.0%.

Регистриран е ръст в производството на инвестиционни продукти (4.6%), както и на енергийни (1.0%), докато  в производството на продукти за междинно потребление е  отчетен спад (4.3%).

При строителството през май няма промяна в сравнение с предходния месец, но спрямо година по-рано се наблюдава намаление от 3% поради продължаващия отрицателен темп при строежите на сгради. В тази област е регистриран спад от 8.3%, който от части се компенсира от растеж на гражданското/инженерно строителство (големи инфраструктурни проекти) в размер на 4.4%.

Търговията на дребно, която доскоро растеше с най-бързи темпове сред страните членки в ЕС, отбелязва леко свиване през май 2012 г. спрямо предходния месец – 0.3%. На годишна основа обаче намалението е по-значително – с 1.8%.

Оборотът през май в сравнение с април намалява в почти всички  икономически  дейности.  То е най-голямо при търговията на дребно с  битова техника,  мебели и други стоки за бита - с 1.6%,  а най-малко - в  търговията на дребно  с храни, напитки и  тютюневи изделия - с 0.1%. Увеличение на оборота се наблюдава в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 1.5%.

В сравнение със същия месец на 2011 г.  в търговията на  дребно ръст има при  поръчките по пощата, телефона или интернет  - с  11.4%,  в  търговията на дребно с  фармацевтични и медицински стоки - с 3.8%, в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи  изделия - с 2.2%, и в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 1.9%. Спад на оборота е регистриран в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 18.0%,  с разнообразни стоки - с  10.0%,  с битова  техника, мебели и други стоки за бита - с 5.7%, както и с автомобилни горива и смазочни материали - с 2.6%.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.