Растежът на глобалната търговия със стоки отслабва

economic-growth-1

Растежът на глобалната търговия със стоки отслабва, на фона на ескалиращото търговско напрежение. Това предупреждава Световната търговска организация (СТО), цитирана от "Ройтерс" и infostock. Тримесечният прогнозен показател на СТО е останал на нивото си от февруари - 96.3 пункта, което е най-слабото равнище от март 2010 година насам.

Тримесечният показател се основава на обема на търговията със стоки през предходното тримесечие, поръчките за износ, международния въздушен транспорт, производството на контейнерното пристанище, производството и продажбата на автомобили, електронни компоненти и земеделски суровини.

"Перспективата за търговията би могла да се влоши допълнително, ако високото напрежение в търговските отношения не спадне или ако макроикономическата политика не успее да се приспособи към променящите се обстоятелства. Новата стойност на показателя не отразява големите търговски спорове от последните няколко дни", посочват от СТО.

Всяка стойност под 100 на показателя, който обединява 7 фактора за търговията, сочи по-слаб растеж от референтния. През април СТО прогнозираше 2.6 процента през тази година - средна стойност в прогнозния диапазон от 1.3 до 4.00 процента.

Икономистите на СТО предупреждават, че има няколко сценария, които биха могли да насочат световната търговия към долната част на този диапазон. Сред тях са изострянето на търговския спор между САЩ и Китай и излизането на Великобритания от ЕС без споразумение.

На 10 май американската администрация повиши митата, наложени върху вносни китайски стоки за 200 млрд. долара, от 10% на 25%, с което даде начало на нов тласък на икономическите търкания между Вашингтон и Пекин. Китай отвърна с нови мита от 25% върху американски стоки за 60 млрд. долара.

Наскоро Дoнaлд Tpъмп потвърди, че ще се стигне до търговско споразумение с Китай, при това "много по-бързо" от очакваното, въпреки въвеждането на допълнителни високи митнически тарифи от двете водещи световни икономики.

"Когато настъпи моментът, ще сключим сделка с Китай! Моето уважение и приятелство с президента Си Цзинпин е неограничено, но, както му заявих много пъти, това трябва да е голяма сделка за САЩ, или просто няма да има смисъл. Трябва да ни бъде позволено да възстановим част от огромната ни позиция, която загубихме от Китай в търговията. Това ще се случи и при това много по-бързо, отколкото хората си мислят", написа американският президент в Tweeter.

Тръмп заяви, че очаква текущите търговски разговори между САЩ и Китай да бъдат успешни и че той ще разбере дали ще се окаже прави в рамките на следващите три-четири седмици. Президентът на САЩ също така очаква да се срещне и с китайския си колега Си Цзинпин по време на срещата на върха на Г-20 в Япония в края на юни.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.