Разширяване на забраните за клонирани животни искат евродепутатите

cow

Европейският парламент засилва клаузите в първоначалното предложение на Комисията за забрана на клонирането на животни за селскостопански цели, като включва  в ограниченията и потомството на такива животни и продукти, произхождащи от тях, включително и вноса в ЕС от други страни.  Това решиха евродепутатите  на пленарно задание в Страсбург днес.

Причината за разширяването на забраната е високата смъртност при процедурата за клониране, която поражда тревоги във връзка с отношението към животните и от етично естество, обясниха от пресслужбата на европейската институция.

По правило, клонираните животни не се създават, за да служат за производство на месо или мляко, а за да се използват за разплод, като тяхното потомство вече се използва за производство на храни. Затова,  според депутатите, забраната трябва да покрива и клонирани ембриони, потомство на клонирани животни, зародишни продукти от клонирани животни и тяхното потомство, както и храни и фуражи от клонирани животни и от тяхното потомство.

Освен това Парламентът прие ограничения на вноса на животни от страни извън ЕС, тъй като в някои от тях клонирането за селскостопански цели е позволено. Така вносът на животни, на зародишни продукти и на храни и фуражи от животински произход няма да бъде позволен, освен ако не е придружен от сертификати, които да показват, че те не са получени от клонирани животни или от потомството на клонирани животни.

  Висока смъртност и аномалии

Парламентът обосновава решението си със становище на Европейската агенция за безопасност на храните от 2008 година, че здравето и състоянието на значителен дял от клонираните животни са повлияни отрицателно, често в голяма степен и с фатален изход. Техниката на клониране има сравнително ниска ефективност – между 6 и 15% от пренесените ембриони при едрия рогат добитък водят до живо потомство и само 6% при свинете. Аномалиите при клониране водят до трудно раждане и смъртни случаи при новородените животни.

 Европейските граждани са против

Депутатите цитират също резултати от изследвания на потребителите, които показват, че европейските граждани са против потреблението на храни от клонирани животни и от тяхното потомство и че повечето не одобряват използването на клонирането за селскостопански цели по етични съображения.

С приетите от Парламента изменения законодателният акт се превръща в регламент, който трябва да бъде директно приложен в страните членки, вместо директива, която би изисквала приемането на национално законодателство. Парламентът също така разширява обхвата на забраната, която ще покрива всички животински видове, отглеждани и размножавани за селскостопански цели, а не само едрия рогат добитък, свинете, овцете, козите и еднокопитните животни, както предлагаше Комисията. Предстои законодателството да бъде одобрено и от Съвета на министрите на ЕС, за да влезе в сила.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.