Промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа предвиждат КФН да има достъп до данъчна тайна

KFN

Комисията за финансов надзор (КФН) ще има достъп до данъчна тайна, информация за банкови сметки, за размера на доходите, за начислените, дължими и платени данъци, данни за търговската дейност на предприятията и други. Това предвиждат промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа, публикувани на сайта на Министерството на финансите.

Ведомството ще получава данните след писмено искане до НАП, както е предвидено в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Според мотивите на законопроекта КФН ще има достъп до данъчна тайна заради разширяване на правомощията й, съобщи "Труд". Ведомството ще има право да налага глоби на физически лица при определени нарушения. Например при неразкриване на информация за дялово участие от страна на дружествата, търгувани на борсата, при необявяване навреме на финансовите отчети или на промени в правата на притежателите на ценни книжа и др.

Зам.-председателят на КФН, който отговаря за инвестиционната дейност, ще трябва да се съобразява и с по-стриктни критерии при определяне на санкциите. Например ще се взема предвид тежестта на нарушението, финансовото състояние на дружеството или на физическото лице, размерът на получената печалба или избегнатата загуба в следствие на нарушението и др.

Така за физическите лица е предвидена глоба от 3000 лв. до 4 млн. лв. За фирмите санкцията е от 5000 лв. до 20 млн. лв., или 5% от годишния оборот. В определени случаи физическите лица и фирмите ще може да бъдат глобявани и до удвоения размер на получената печалба или избегнатата загуба в резултат на нарушението. В момента санкциите за подобни нарушения са по-малки - от порядъка на няколко хиляди лева.

Промените предвиждат още публичните дружества да оповестяват в бъдеще и 6-месечни финансови отчети за дейността си. Докладите трябва да бъдат представени до 30 дни след края на полугодието. Изискването ще важи и за дружествата, които изготвят консолидирани финансови отчети. В този случай срокът за оповестяването им е по-дълъг - 60 дни. В момента задължително се представят само тримесечни и годишни отчети. Променя се и срокът, в който дружествата трябва да осигуряват публичност на годишните си финансови отчети. Вместо 5 години те ще трябва да са достъпни за обществото за 10 години.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.