През 2017 г. България ще е лидер на пазара на ERP системи

erp_0

Германия е безспорен фаворит, но за нас е абсолютна изненада, че 20 години след старта на пазара, бизнеса в България изпреварва колегите си в цели седем страни, членуващи в ЕС по показател процент на предприятията, използващи софтуер за управление с ERP функционалност.

Това показва анализа на маркетинговите данни на Европейския статистически институт, чийто резултати за България съвпадат до голяма степен с данните от приключилото наскоро XXIV годишно изследване на пазара на ERP софтуер в страната от независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

На фона на изключително острата конкуренция от 20 международни и 29 български ERP системи, резултатите от изследването на агенцията показват, че 2016 година е била на исторически минимум по брой нови ERP проекти.

Изследването разкрива, че 10-те най-успешни ERP вендори в България държат 68% от пазара за целия му активен период от 21 години. В Топ 10 влизат 8 международни вендори и два български.

Анализа на резултатите от изследването показват изключително неравномерно разпределние на бизнес клиентите по индустрии. Първите две индустрии държат 70 % от всички ERP проекти, докато цели 10 индустрии имат по под 1% от инсталациите.

Клиентите на ERP софтуер в България могат да разчитат на услугите на 77 интегратори, внедряващи предимно международни продукти и 36 компании - на български системи.

Прогнозата на агенцията за 2017 година е, че ще бъде силна година, на фона на очертаващите се нови над 100 договори с финансиране по Европейски програми.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.