Предприемачи безплатно ще черпят успешни практики от словенския бизнес

Picture-1-Project-CEED-Inovativni-znaniya-bez-granici_18-07-2012

Български предприемачи ще могат да се възползват безплатно от опита на успешни словенски бизнесмени, ментори и експерти от различни области на бизнеса, както и да се включат в бизнес пътувания до Словения.  Така те ще могат да повишат своите знания и умения за управление и да се запознаят с действащи и приложими в практиката методи за бизнес израстване. Възможности за това предоставя проектът „Иновативни знания без граници”, изпълняван от Фондация „Център за предприемачество и управленско развитие – България” (CEED България) и Zavod mreža podjetništva – CEED Словения по линия на ОП „Развитие на човешките ресурси”.

Програмата, която ще продължи до края на април 2013 г., включва провеждането на тематични работни срещи в Словения и България, участие в двустранни бизнес срещи и конференции, както и в регионалната конференция на CEED мрежата, която всяка година се провежда в различна страна. Проектът е отворен за предприемачи, стартиращи компании, собственици и мениджъри на малки и средни предприятия, ментори, инвеститори и хора със силен предприемачески дух, желаещи да стартират бизнес, стана ясно при представянето на проекта.

По думите на изпълнителния директор на CEED България Николай Ярмов изборът на Словения за обмена на бизнес опит не е случаен – географски и исторически двете страни имат доста сходни черти. И двете държави представляват малки пазари, но за разлика от нашата страна мисленето на словенските предприемачи е ориентирано много по-глобално, а в 21-ви век бизнесът вече е именно глобален, допълни Ярмов. Той подчерта още, че в  Словения до преди 10 години 70-80% от младите хора са се стремели основно към държавна работа, която носи стабилни доходи, но сега предприемаческият дух сред словенските младежи се е увеличил.

Освен опита, който ще получат от словенските предприемачи, участниците в проекта „Иновативни знания без граници” ще имат възможността да осъществят контакти с инвеститори, рискови фондове и бизнес ангели, с клиенти и партньори в чужбина, както и да се запознаят с добри практики за излизане на международни пазари,обясни Станислав Червенков, функционален експерт по проекта.

Първата от работните срещи ще се проведе в Словения в началото на септември, като на нея ще бъде разгледана темата за успешното управление на компаниите, развитието на пазара и управлението на проекти. На следващите събития, които ще се проведат в месеците от октомври до февруари, ще се обсъди финансирането на растежа и развитието на компании, позиционирането на продукти на пазара, управлението на бързо растящи компании, начините за определяне на бизнес модела така, че той да предоставя продукт или услуга с висока стойност, както и продажбите и успешното управление на корпоративния жизнен цикъл на компаниите, уточняват изпълняващите проекта.

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.