Португалска компания инвестира 57 млн. лв у нас

glass

Президентът Румен Радев откри нова производствена мощност в завода за стъкло в Пловдив на португалската ВА Glass. Компанията, която стъпи у нас през 2017, след като придоби "Дружба стъкларски заводи", пусна в експлоатация четвърта пещ. Инвестицията възлиза на 57 млв. лв. Дружеството произвежда всички гами бутилки за бира, бутилки за безалкохолни и високо алкохолни питиета, както и буркани за консервната промишленост. Това е най-големият завод в Югоизточна Европа за стъклен амбалаж, като 75% от продукцията е за износ.

Инвеститорът оповести намеренията си да разшири производството на стъклени опаковки в България, както и да създаде свой регионален офис у нас, по време на работна среща на президента Румен Радев с представители на португалския бизнес в рамките на официалното му посещение в Лисабон през януари т.г. Очаква се общият обем на инвестицията да достигне 300 млн. евро през следващите години, като до момента са разкрити 700 работни места, от които 500 са в Пловдив.

„България и Португалия имат общи приоритети за борба с демографската криза, за задържане на младите хора в страните, за по-видимо присъствие в европейската икономика. Въпреки че географски сме в двата края на ЕС, ние сме много близки в нашия общ стремеж да се превърнем във водещи държави в тази област“, подчерта президентът Румен Радев.

Португалските инвестиции в Пловдив създават стотици работни места и дават възможност на младите хора за развитие и допълнителна квалификация, посочи още държавният глава.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.