Политическа нестабилност, растящ протекционизъм и кредитни балони заплашват развиващите се пазари

down

Независимо от динамичния ръст на развиващите се страни, оценен на 5.1% през 2013 г., те остават подложени на сериозни рискове, сред които се октрояват политическото напрежение, все по-честото налагане на протекционистични мерки и заплахата от спукване на кредитни балони. Това показва последното проучване на международния кредитен застраховател Coface, осъществено сред 30 развиващи се икономики.

По отношение на политическите рискове, най-сериозно заплашени са регионите на Северна Африка и Близкия изток, отличаващи се както по отношение на възможностите за натиск (инфлация, безработица, контрол на корупцията), така и по наличие на инструменти за промяна (образование, процент на млади хора от населението и др.).  Анализът показва постоянния характер на риска от нестабилност в региона, особено в случаите, когато революционните режими са се оказали неспособни да отговарят на нуждите на гражданите в страната, които са ги овластили.Най-голяма степен на неудовлетвореност е регистрирана в Нигерия, Русия, Казахстан и Китай, но същевременно те разполагат и с по-ограничени инструменти за промяна.

Сериозен риск за бизнес средата представлява и контролът върху капиталите и протекционизмът, достигащи най-високи равнища в Русия, Аржентина, и в по-малка степен Индия. В сравнение с тях, Мексико, Южна Африка и Турция остават сравнително отворени за международна търговия. остават сравнително отворени за международна търговия.

Масовото прибягване до ограничителните мерки може да доведе до по-дълги забавяния на плащането за вносителите, както и до повече бариери за навлизане на компании, изнасящи за тези страни. Докато в световен мащаб ефектите засега изглеждат ограничени, очаква се те да се задълбочат на фона на увеличаващото се международното разделение на производствените процеси с отрицателно въздействие върху компаниите по цялата верига. В допълнение, това е тенденция, която е вероятно да повлияе повече на европейските страни, търсещи динамични възможности за растеж през период, когато търсенето на вътрешния пазар остава сравнително ниско, коментират анализаторите.

Въз основа на обобщаващия показател за кредитни балони, който сравнява нивата на кредитните запаси и нарастването на кредитите, Coface оценява, че развиващата се част от Азия като регион с най-висок риск (Малайзия, Тайланд и в по-малка степен Корея, Китай и Тайван). Тъй като кредитните запаси към частния сектор в други страни не са толкова високи, те продължават да се увеличава бързо. Чили, Турция, Русия и Венецуела също преживяват (или са много близо до) кредитен бум.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.