Очаква се забавяне на икономиката в еврозоната

economic-1

През 2020 г. ръстът на икономиката в еврозоната ще се забави, прогнозират икономически експерти. Според тях ръстът на икономиката ще се задържи в резултат на политическата нестабилност, съществуващото напрежение в търговските отношения и проблемите в автомобилната промишленост.

Европейската централна банка се надява през 2020 г. ръстът на икономиката в еврозоната да достигне 1,1 %. За сравнение: през 2019 г. той беше 1,2 %, през 2018 г.- 1,8 %, а през 2017 г. – 2,4 %, припомня econ.bg.

Значително по-песимистични са прогнозите на 34 икономисти, анкетирани от „Файненшъл таймс“ /ФТ/. Според тях, темповете на ръста през тази година ще паднат под 1 %, което е най-ниският показател за еврозоната през последните 7 години. Има, разбира се, вариации и в тези прогнози, най-песимистичната от която е за нулев ръст, а най-оптимистичната – за ръст от 1,5 %.

В световната икономика се наблюдава известна неопределеност. Налице са действия на две сили: от една страна са видими препятствията пред глобалните инвестиции. От друга страна са налице отделни местни зони на устойчивост, подкрепени от меката политика на Европейската централна банка (ЕПЦ). Тези фактори и в бъдеще ще останат основната причина за отрицателните показатели на БВП на еврозоната, смятат икономисти.

Няма единодушие сред експертите по въпроса за намаляването на процентните ставки през тази година, както и относно продължаването на програмата за закупуване на еврооблигации.

Най-голям риск за икономиката на еврозоната са търговските взаимоотношения между САЩ и Китай и Брекзит.

Икономическите експерти изразяват съмнение, че призивите на Кристин Лагард към Германия и Нидерландия за използването на данъчни стимули ще бъдат успешни.

Темповете на ръст в еврозоната са много ниски. Това се дължи както на ниската производителност на труда, така и на песимистичните прогнози относно демографията. Затова цикличните спадове водят леко до стагнация. Финансово-кредитната политика вече не може да даде резултат, а бюджетното стимулиране е закъсняло, смятат експертите.

По данни на ЕЦБ, инфлацията в еврозоната е спаднала рязко с 1,8 % през 2018 г., а през 2019 г. достигна 1,2 %. Прогнозите са за по-нататъшно намаляване на инфлацията и през тази година, което е по-ниско от целевия показател на ЕЦБ, доближаващ се до 2 %.

През 2019 г. обемът на промишленото производство в еврозоната намаля, но сферата на услугите, ориентирана към вътрешния пазар, се оказа устойчива. Тази тенденция може да претърпи промяна през настоящата година, като според икономистите, областта на услугите и пазарът на труда ще продължат да бележат тенденция към забавяне.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.