Онлайн портал информира имигранти за условията им за пребиваване и работа у нас

Picture-Informacionen-portal-za-imigranti

Първият за България единен онлайн портал за имигранти ще информира гражданите на трети страни за правото им на престой в страната, както и възможностите за достъп до трудовия пазар и здравноосигурителната система . Сайтът www.immigrant-bg.eu, който ще бъде двуезичен, ще бъде създаден в рамките на проект по линия на Европейския фонд за интеграция на граждани на трети страни, изпълняван от Интернешънъл Трейнинг енд Дивелопмънт Център ООД (издател на сп.ENTERPRISE – бел.авт.)

Порталът ще помества и новини и другa практическа информация, засягаща ежедневието на имигрантите у нас. Интернет платформата ще бъде от особено голяма полза за новопристигащите имигранти, които тепърва се запознават със своите права и задължения в приемащата страна, коментираха изпълнителите на проекта на пресконеренция в сряда.

В рамките на инициативата ще бъде осъществена и разширена информационна кампания, насочена към медиите и приемащото общество, с цел повишаване осведомеността за миграционния феномен. „Анализ на публикации, свързани с темата за имигрантите, за  периода 1 април 2009 – 1 април 2012 година показва, че темата в България през този период се отразява от медиите предимно положително и информативно“, сподели Стоян А. Стоянов, управител на комуникационна агенция PRoWay.

Анализът показва още, че медиите не успяват да направят разлика между имигранти, бежанци и чужденци с неустановен статут за пребиваване в България. „Провеждането на ефективна информационна кампания за миграционния феномен е ключов фактор за взаимното разбиране между приемащото общество и имигрантите и тяхното интегриране“, обобщи Ева Любомирова, ръководител на проекта. Тя допълни, че основна роля в интеграционния процес имат и медиите. Проектът предвижда заснемането на видео материал, който ще се излъчи в националния ефир и ще представи историите на имигранти у нас.

 
"Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Европейския фонд за интеграция на граждани на трети страни, съфинансирана от Европейския съюз. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Интернешънъл Трейнинг Енд Дивелопмънт Център ООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Договарящия орган.”

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.