ОИСР очаква забавяне на световния икономически растеж

economy11

Търговското напрежение и по-високите лихви ще отслабят глобалния икономически растеж догодина, обяви Организацията за икономически сътрудничество и развитие (ОИСР) при представяне на своите нови прогнози, цитирани от "Ройтерс".

ОИСР остави непроменени очакванията си за растеж на световната икономика с 3.7% през настоящата година, но понижи прогнозите си за растежa през 2019 година до 3.5% от 3.7% според септемврийската оценка на базираната в Париж организация. За 2020 година се очаква темпото на растеж да остане на ниво от 3.5 на сто.

Според доклада, забавянето на растежа в световен план ще бъде най-силно изразено в страните, които не членуват в ОИСР и редица от нововъзникващите пазари вероятно ще станат свидетели на силни изходящи капиталови потоци, тъй като Федералният резерв на САЩ ще продължи с политиката си на постепенно повишаване на лихвените ставки. С оглед на това ОИСР намали икономическите си перспективи за страни в риск като Бразилия, Русия, Турция и Южна Африка.

Увеличаването на лихвените проценти също така би могло да подтикне участниците на финансовите пазари да преразгледат и да преосмислят рисковете, на които са изложени инвеститорите, което да доведе до завръщане на по-голямата пазарна волатилност, предупреди базираната в Париж организация.

"По отношение на икономическия растеж ние се завръщаме към по-сдържания дългосрочен тренд. Налице са редица рискове, но не очакваме "твърдо приземяване", въпреки че "мекото кацане" е винаги по-трудно постижимо. Този път обаче това ще представлява по-голямо предизвикателство, отколкото обикновено, с оглед на търговското напрежение и на капиталовите потоци от нововъзникващите пазари към страните, при които има нормализиране на паричната политика", заяви главният икономист на ОИСР Лорънс Буун.

Изчисления на ОИСР показват, че евентуална мащабна търговска война и произтичащите от нея икономическа несигурност биха могли да отнемат 0.8% от глобалния брутен вътрешен продукт до 2021 година, пише Infostock. Новите прогнози показват, че търговското напрежение вече е отнело между 0.1 и 0.2 процентни пункта от глобалния БВП през тази година. ОИСР изчислява, че ако от януари догодина САЩ увеличат тарифите за вноса на всички китайски стоки до 25%, растежът на световната икономика може да се забави до около 3% през 2020 година, като БВП само в рамките на САЩ може да отслабне с 0.8%, а на Китай - с 0.6 на сто.

Очаква се икономиката на САЩ да се представи по-добре от повечето други водещи икономики, макар и благодарение на скъпоструващите фискални стимули на администрацията на Доналд Тръмп. С оглед на това ОИСР запази непроменени прогнозите за растежа на БВП на САЩ за 2018 и за 2019 година на ниво съответно от 2.9% и от 2.7%. За 2020 година обаче се очаква по-сериозно забавяне на американската икономическа експанзия до 2.1 на сто.

По отношение на другия важен участник в търговската война в лицето на Китай, ОИСР намали прогнозите си и вече очаква растеж на китайската икономика с 6.6% през тази година (спрямо предходна прогноза за 6.7%) и забавяне до 6.3% през 2020 (вместо до 6.4%). За 2020 година се очаква растежът на БВП на Китай да се забави до 30-годишно дъно от 6 на сто.

По-слаби са и новите прогнози на ОИСР за еврозоната, като вече се очаква БВП на региона на единната валута да нарасне през 2018 година с 1.9% (вместо с 2% според септемврийската оценка) и през 2019 година - с 1.8% (вместо с 1.9%), преди икономическата експанзия да се забави до 1.6% през 2020 година.

По отношение на Италия, базираната в Париж организация прогнозира икономически растеж от едва 1% през 2018 година и от 0.9% през 2019 и през 2020 година.

ОИСР очаква и по-слаб растеж на БВП на Германия от 1.6% през настоящата и следващата година, преди негово забавяне до 1.4% през 2020 година. Подобни са и прогнозите за растежа на френската икономика - от 1.6% през 2018 и 2019 година и от 1.5% през 2020 година.

Относно Великобритания, ОИСР очаква слабо подобряване на икономическия растеж през 2019 година до 1.4% от 1.3% през настоящата година, преди обаче забавяне на растежа на британския БВП до 1.1% през 2020 година.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.